Care este domeniul agricol in care fondurile europene au fost atrase in procent de 100%

Facebook
Twitter

Conform vicepresedintelui Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin, Victor Ciuperca, industria viticola a reusit atragea de fonduri europene in procent de 100%, fiind cel mai performant sector din acest punct de vedere. Intre anii 2009-2013, in domeniul viticol s-au atras 42,1 milioane euro/an iar intre 2014-2018 au fost accesate 47,7 milioane de euro, noteaza EurActiv.

„Foarte multi mici antreprenori  au primit 14.000 euro pe hectar din fonduri europene si au castigat intre 2.000 si 3.000 euro la hectar. Au ajuns la un profit  intre 200.000 si 300.000 euro, la o suprafata de 100 de hectare. Acum unii dintre acestia incep sa renunte la afacere dupa ce au vazut care sunt dificultatile din domeniu. In piata raman cei care vor sa faca viticultura”, a mai precizat Ciuperca.

In anul 2013, Romania reusea sa produca peste 5 milioane hectolitri de vin, un maxim istoric pentru tara noastra. Dupa 2013, productia medie de vin s-a situat in jurul a 4 milioane de hectolitri, din cauza faptului ca nu toti investitorii au reusit sa ramana pe piata.

Romania, una din putinele tari care a inregistrat cresteri in sectorul viticol

Conform unor date statistice furnizate de KeysFin, tara noastra este una din putinele  state intracomunitare in care s-au inregistrat cresteri atat la productie cat si la sumele obtinute din vanzarea vinului, in anul 2017. Cresterea investitiilor si a consumului sunt principalele motive invocate de specialisti.

In viziunea acelorasi specialisti, cel mai mare factor de risc pentru viticultori, cu exceptia celui meteorologic este reprezentat de imprevizibilitatea cadrului fiscal si a deciziilor macro-economice. Totusi, productia de vin din ultimii ani, in special in Europa de Vest, se afla in scadere din cauza vremii nefavorabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE