Sfaturi utile care te vor ajuta sa infiintezi o pensiune agroturistica prin fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Persoanele care doresc sa infiinteze de la zero o pensiune agroturistica pot accesa fonduri nerambursabile in valoare de maximum 70.000 euro, prin submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zonele rurale.

Cu toate acestea, primirea sprijinului financiar reprezinta doar un prim pas din procesul de infiintare al unei pensiuni agroturistice.

Pentru a fi siguri ca toate formalitatile legale au fost indeplinite dar mai ales ca viitoarea noastra pensiune va fi amplasata intr-o zona cu un vad turistic bun, va trebui sa tinem cont de cateva aspecte. Iata principalele lucruri pe care sa le luam in calcul atunci cand infiintam o pensiune agroturistica.

1) Amplasarea

Pentru a putea accesa fonduri europene prin submasura mai sus mentionata, viitoarea noastra pensiune agroturistica trebuie sa fie amplasata intr-o zona rurala. Mai mult decat atat, comunitatea in care vom pune bazele pensiunii trebuie sa prezinte un potential turistic ridicat si sa sa fie localizata intr-o zona subdezvoltata.

Aceste conditii sunt impuse pentru a sustine dezvoltarea zonelor defavorizate/subdezvoltate si pentru a preveni suprasaturarea de atractii turistice in zonele deja dezvoltate. De evitat este zona de vest a tarii, pentu ca aceasta este considerata o zona dezvoltata si de aceea, finantarea va fi mai mica.

2) Achizitionarea de echipamente si accesorii

Avand in vedere ca intreg proiectul va fi finantat din fonduri europene, beneficiarii nu vor trebui sa se preocupe cu achizitionarea de materiale si constructia propriu-zisa a pensiunii, iar pentru acest lucru este indicata angajarea unei firme de constructii.

Totusi, beneficiarul este cel care se ocupa de achizitionarea echipamentelor si accesoriilor, iar pentru acest lucru va trebui sa cautam cele mai bune oferte de echipament de gradina, mobilier, electrocasnice sau diferite accesorii pe care nu le-am considera importante.

De exemplu, echipamentele necesare personalului care se ocupa cu transportul, prepararea sau procesarea produselor alimentare sunt extrem de importante si fara ele am putea sa nu obtinem toate autorizatiile necesare. Acest site ne pune la dispozitie o gama larga de halate medicale brodate si costume de bucatar, ideale pentru aceasta activitate.

3) Obtinerea autorizatiilor necesare

Pentru dobandirea statutului de detinator al unei pensiuni agroturistice, beneficiarul trebuie sa dobandeasca statutul de persoana juridica (persoana fizica autorizata, societate familiala sau societate comerciala).

Dupa dobandirea acestui statut, beneficiarul trebuie sa mearga la Registrul Comertului de unde va primi certificatul de inregistrare. In continuare vor trebui obtinute urmatoarele: autorizatie de functionare/act constitutiv, autorizatie sanitar-veterinara, autorizatie PSI si aviz de mediu.

Inainte de demararea lucrarilor de constructie vom avea nevoie de un aviz de la ANT, privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE