Sfaturi utile care te vor ajuta sa produci legume gustoase in plina iarna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agricultura conventionala a inregistrat foarte multe modificari in ultimul secol, iar inovatiile aparute ne permit sa realizam productii mult mai mari, cu investitii tot mai mici. Cu toate ca principiul de baza ramane acelasi, diferitele tehnici si echipamente au imbunatatit agricultura moderna si au transformat-o intr-o adevarata stiinta.

O foarte mare inovatie in agricultura, bazata pe un principiu relativ simplu a fost inventarea serei. Oamenii au vazut rapid beneficiile unei astfel de amenajari si au realizat ca pot obtine o productivitate mai mare, fara a depinde atat de mult de conditiile meteo.

Chiar daca ofera multiple avantaje, o sera sau un solariu rudimentar ne limiteaza intr-o oarecare masura si nu ne permite sa cultivam plantele atunci cand temperaturile sunt cu adevarat scazute. Din fericire, tehnologiile actuale ne permit sa depasim chiar si acest obstacol si sa realizam productii fabuloase si pe timpul iernii. Iata toate lucrurile de care avem nevoie pentru a obtine o recolta de legume record, in mijlocul iernii.

1) Sistem de incalzire

Lipsa caldurii este principala problema atunci cand cultivam legume iarna. Chiar daca sera ofera o oarecare izolare termica, frigul de afara isi va spune in cele din urma cuvantul iar recolta nu se va dezvolta corespunzator.

De aceea, achizitionarea unui sistem de incalzire este obligatorie. Totusi, pentru a asigura o temperatura constanta in interiorul serei/solarului, este recomandabil sa investim intr-o centrala termica, setata pe o anumita temperatura.

2) Sisteme de control al umiditatii si de distribuire a caldurii

Chiar daca avem o sursa de caldura pentru sera noastra, acest lucru nu ne confera certitudinea ca temperatura va fi constanta in intreaga amenajare. Pentru a distribui caldura in intreaga sera si pentru a asigura o temperatura constanta plantelor noastre vom avea nevoie de anumite dispozitive.

Astfel, un ventilator industrial reprezinta cea mai ieftina si rapida metoda de a distribui caldura in intreaga sera, asigurand in acelasi timp si o recirculare corespunzatoare a aerului. O gama variata de ventilatoare industriale gasiti pe acest site. Tot aici veti gasi si o serie de umidificatoare, extrem de utile pentru a preveni socul termic al plantelor.

3) Sursa de lumina

Dezvoltarea corecta a plantelor necesita, pe langa caldura, si o sursa de lumina. Avand in vedere ca lumina oferita de soare pe timpul iernii nu este la fel de intensa, cultura noastra va avea nevoie de o sursa artificiala de lumina.

Iluminatul artificial se poate realiza printr-o serie de dispozitive electrice, fiecare avand functionalitati si costuri de intretinere diferite. Principalele optiuni sunt: becuri fluorescente, becuri incandescente, corpuri cu descarcare de intensitate ridicata (HID) sau lampi cu vapori de mercur. Totusi, cele mai indicate sunt lampile cu vapori de sodiu de inalta tensiune (HPS), care emit o nuanta  galben-portocalie, extrem de benefica pentru dezvoltarea mai rapida a plantelor.

3) Sistem de irigatii/sursa de apa

Irigarea unei culturi pe timp de iarna este o operatiune destul de delicata, care necesita o anumita pregatire. Fie ca folosim un sistem profesional de irigare sau preferam sa stropim manual plantele, temperatura apei este un aspect de care trebuie sa tinem cont.

Avand in vedere ca temperatura din interiorul serei este una ridicata, irigarea cu apa rece poate avea efecte dezastruoase asupra plantelor, iar socul termic poate compromite intreaga cultura. Pentru a evita aceasta situatie, este indicat sa aducem temperatura apei la cea din interiorul serei, cu ajutorul unui boiler sau cel mai indicat, cu ajutorul centralei termice folosite la incalzirea serei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE