Cum sa aduci confortul de la oras in zona rurala. 4 aparate care opereaza independent de retelele nationale

Facebook
Twitter

Atunci cand locuiesti in mediul rural, ai mai mult spatiu, liniste, aer curat si multe alte beneficii. Cu toate acestea, unele persoane pot fi reticente, fiind prezente si anumite dezavantaje, cum ar fi lipsa accesului la anumite servicii si facilitati in propria casa. Distribuitorii de servicii, cum ar fi de gaz, electricitate si telecomunicatii ofera conditii mai bune in orase decat in mediile rurale, iar in zonele cu o densitate a populatiei scazuta nu ajung deloc. Prin urmare, pentru afacerile din mediul rural, fie ele agricole sau non-agricole, poate fi dificil sa convinga specialisti sa se mute din mediul urban in cel rural – cu siguranta mai dificil decat dintr-un oras in altul.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care multe persoane iau in considerare implementarea unor tehnologii cat mai independente, care sa nu depinde de retelele nationale. Acestea pot fi o solutie la multe probleme, iar uneori aduc cu ele avantaje neasteptate. Iata cateva idei de tehnologii independente, cu care poti aduce confortul de la oras chiar si in cel mai rasfirat sat:

1) Electricitate: turbina electrica microhidro

Primul aspect de rezolvat pentru o casa independenta este energia electrica. Sistemele cele mai cunoscute presupun exploatarea luminii solare sau a vantului. Acestea au avantaje, dar si dezavantaje, asa ca nu sunt potrivite pentru toata lumea. Montarea unor panouri fotovoltaice este o investitie care poate dura mult pana sa o recuperezi. Alegerea unei turbine eoliene pentru casa depinde mult de conditiile geografice si meteorologice din zona in care e amplasata casa.

O alternativa la aceste doua sisteme e reprezentata de turbina electrica microhidro, care e mult mai ieftina si usor de instalat, potrivit Tree Hugger. Conditia in acest caz este apropierea casei de un curs de apa, precum un rau sau un parau, pe care va fi montanta mica turbina. Bineinteles, se poate opta si pentru un sistem mixt, in care sa folosesti doua tipuri diferite, cum ar fi o turbina eoliana cu o turbina de tip hidro de uz casnic.

2) Incalzire: centrala (electrica sau pe lemne) sau cazan termic

Odata ce aspectul electricitatii a fost rezolvat, ai mai multe optiuni in ceea ce priveste incalzirea. Poti alege intre centrale si cazane termice intre. In ceea ce priveste centrala, poti opta pentru una electrica sau pe lemne, insa ea va avea nevoie de curent electric pentru functionare, in ambele cazuri. Prin urmare, daca anticipezi caderi ale curentului in perioada iernii, ar fi bine sa optezi fie pentru un mic generator (ceea ce inseamna costuri suplimentare), fie pentru o solutie de termoficare ce nu presupune electricitate, asa cum sunt cazanele termice. Poti alege modele din fonta sau otel, care folosesc drept combustil lemn, carbune sau cocs.

3) Apa curenta: hidrofor

Atunci cand casa nu se afla in raza de alimentare cu apa curenta, o solutie buna pot fi hidrofoarele. Acestea extrag apa dintr-un put, montandu-se in camera tehnica. Pentru a functiona, hidroforul are nevoie de curent electric. Apa extrasa cu hidroforul poate fi apoi directionata prin sistemul sanitar cu orice conducta de apa obisnuita, spre baie si bucatarie. Totodata, va fi nevoie de o solutie pentru incalzirea apei, cum ar fi un boiler.

4) Telecomunicatii: tehnologie prin satelit

Pentru o casa independenta, e nevoie de sisteme de telecomunicatii pe masura. Ca sa nu depinzi de retelele de telefonie si televiziune clasice, ai putea opta pentru tehnologii prin satelit. Acest lucru e valabil pentru telefonul mobil, televiziune si internet. Costurile de instalare sunt mai ridicate, dar apoi beneficiezi de o stabilitate mult mai mare decat in cazul retelelor clasice (nu te vei confrunta cu desele caderi ale retelei de internet sau cu lipsa de semnal a telefonului mobil, de exemplu). Chiar si cele mai izolate locuinte pot utiliza aceste tehnologii, atat timp cat au curent electric.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE