Traiul intr-o zona rurala vine cu numeroase avantaje, precum mai putin trafic, mai multa liniste, o comunitate restransa si posibilitatea de a petrece mai mult timp in aer liber. Totusi, pe langa aceste avantaje, exista si cateva schimbari pe care trebuie sa le faci pentru a te adapta cat mai bine intr-o zona rurala, in special cand vine vorba de utilitati.
In multe zone de la tara este necesar sa te gospodaresti singur in ceea ce priveste utilitatile de care ai nevoie pentru traiul de zi cu zi. Iata cateva sfaturi utile:
Accesul la caldura
Chiar daca in unele zone rurale exista posibilitatea de a te racorda la reteaua de gaze, acest lucru vine cu costuri ridicate si, uneori, procesul poate dura destul de mult timp. Astfel, o alternativa la centrala pe gaz pe care o ai la indemana pentru incalzirea locuintei este sa montezi o centrala pe lemne. Este la fel de eficienta, cu costuri reduse, dar este necesar sa o verifici in mod constat si sa te asiguri ca ai suficiente lemne pentru perioada iernii.
Alte solutii pentru a avea caldura in locuinta pot fi pompele de caldura, incalzirea in pardoseala sau montarea de seminee si termoseminee care pot functiona pe lemne sau peleti.
Accesul la apa potabila
De cele mai multe ori, in zonele rurale nu exista acces la apa potabila si este necesar sa te descurci pe cont propriu. Din fericire, si in aceasta situatie poti apela la solutii eficiente, precum montarea unor pompe de apa. Acestea pot fi folosite in instalatii pentru pomparea apei potabile din put si nu numai. O astfel de pompa iti va fi de folos si pentru activitati casnice, cum ar fi montarea unui sistem de irigatii cu apa de ploaie.
Sistemul de instalatii sanitare
La fel ca in cazul apei potabile, in cele mai multe zone rurale nu exista servicii de canalizare. Pentru a asigura buna functionare a unui sistem de instalatii sanitare va fi necesar sa montezi o fosa septica pentru colectarea reziduurilor. In acelasi timp, e bine de stiut ca exista servicii speciale care te pot ajuta apoi cu golirea fosei septice.
Electricitatea
Accesul la electricitate nu va fi o problema in zona rurala, insa ar fi indicat sa investesti intr-un generator pentru situatii neprevazute. De exemplu, in cazul unor furtuni puternice pot sa apara avarii la liniile de alimentare, iar repararea lor poate dura ceva mai mult decat in zona urbana.
Securitatea
Pentru a fi sigur ca familia este in siguranta, dar si ca locuinta este ferita de hoti atunci cand nu e nimeni acasa, ar fi o idee buna sa instalezi un sistem de securitate. Zonele care au nevoie sa fie securizate sunt usile si ferestrele, dar si cele slab luminate. Pe langa camerele de securitate, monteaza si senzori de miscare care te vor alerta in cazul in care apar intrusi.
De asemenea, pentru siguranta sporita e recomandat sa montezi detectoare de fum si sa ai la indemana un extinctor.
Traiul intr-o zona rurala poate avea multe beneficii, in ciuda lipsurilor care pot exista. Chiar si in aceste conditii, poti apela la numeroase solutii pentru a avea acces la toate utilitatile necesare, dar si pentru a mari gradul de confort si securitate al locuintei tale.
Sursa foto: Shutterstock