septembrie 28, 2021

Cum se schimba munca la ferma: 4 unelte clasice, inlocuite de aparate performante

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Felul in care lucram la o ferma se schimba in fiecare zi. Progresul tehnologic isi face loc, incetul cu incetul, in toate ramurile agriculturii si obliga fermierii sa se adapteze la noua realitate. Acestia trebuie sa-si eficientizeze procesele de munca si sa-si creasca productia, iar pentru asta au nevoie de unelte performante, care sa le economiseasca timp si efort.

Uneltele din trecut nu mai fac fata cerintelor prezentului. Ca sa operezi o ferma profitabila, trebuie sa lucrezi inteligent, iar asta inseamna sa folosesti unelte eficiente, cu care sa cresti randamentul muncii tale. Majoritatea uneltelor din trecut au fost deja inlocuite de aparate mai performante, care pot termina treaba mai repede si mai usor. Iata care sunt cele mai cunoscute si ce avantaje iti vor aduce:

Vechea coasa face loc motocositoarei

Coasa este una din cele mai vechi unelte folosite vreodata de oameni. Cu toate acestea, a ramas neschimbata timp de mii de ani. Au existat unele mici imbunatatiri de-a lungul timpului, insa modul de operare si nivelul de efort depus au ramas neschimbate. Asta pana la aparitia motocositoarei, care face in mod mecanic toata munca pe care ar trebui sa o depui cu o coasa obisnuita.

Progresul tehnologic din ultimii ani ne-a adus motocositoare tot mai performante si mai rezistente, iar preturile lor au scazut considerabil, facandu-le accesibile publicului larg. Chiar si in mana unui expert, o coasa obisnuita nu va putea niciodata sa concureze cu o motocositoare Stihl. Daca vrei sa cosesti rapid si fara prea mult efort suprafete mari de teren, motocositoarea este alegerea potrivita. E usor de manevrat si usor de transportat, iar partea cea mai buna e ca tu nu va mai trebui sa stai aplecat vreodata.

Fierastraul electric il inlocuieste pe cel clasic

O alta unealta populara, fierastraul obisnuit poate fi util sa tai cate o scandura din cand in cand, insa nu poate face fata la muncile necesare la o ferma. Spre exemplu, toaletarea unui pom sau a unui copac poate dura ore cu un fierastrau clasic, iar asta e o munca de rutina la orice ferma. Un fierastrau electric, pe de alta parte, poate termina aceeasi treaba in 30 de minute.

Acestea sunt rapide si usor de folosit si au devenit foarte populare intr-un timp foarte scurt. Cu un fierastrau electric termini mult mai repede, depui mai putin efort si obtii taieturi mult mai precise atunci cand lucrezi cu lemnul. In plus, cu un fierastrau electric vei putea taia si alte materiale, precum plastic, metal sau gresie.

Motosapatoarea ia locul cunoscutei sape

Plivirea pamantului este o activitate foarte frecventa la o ferma. Trebuie sa te asiguri constant ca elimini toate buruienile din culturile tale, daca vrei sa te bucuri de o productie satisfacatoare. Cu o sapatoare obisnuita aceasta munca devine tot mai ineficienta, pentru ca esti nevoit sa investesti zile intregi de efort pentru a obtine aceleasi rezultate pe care le obtii in cateva ore cu o motosapatoare.

Cu o motosapatoare performanta, poti sa procesezi peste 500 mp de teren in mai putin de 30 de minute. Acestea sunt usor de manevrat si usor de folosit si preiau cea mai grea parte a muncii de sapare a pamantului. Tot ce va trebui tu sa faci e sa te asiguri ca mentii directia corecta.

Burghiul mecanic e invins de bormasina

A fost o vreme in care singurele burghie pe care le puteam folosi erau cele mecanice. Acele vremuri au apus demult. Nimeni nu ar mai putea concepe in ziua de azi sa faca o gaura folosind o unealta mecanica. Bormasinile sunt rapide, puternice si mult mai usor de folosit, iar efortul pe care il depui cand lucrezi cu lemnul este minim. Mai mult decat atat, cu o bormasina performanta poti sa faci gauri si in materiale mai dure precum caramida, ciment sau chiar beton.

Sursa foto: Shutterstock

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE