Fermierii se plang de lipsa fortei de munca. Aducerea de muncitori din afara UE, o potentiala solutie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform eurodeputatului Daniel Buda, sectorul agricol din Romania „nu va rezista”  fara o infuzie masiva de lucratori din afara UE. Declaratia vine in contextul in care tot mai multi fermieri romani se plang de lipsa fortei de munca.

Daniel Buda este de parere ca Guvernul ar trebui sa schimbe legislatia muncii, in asa fel incat piata muncii sa devina accesibila si pentru lucratorii din afara UE, prin asigurarea unei echitati salariale intre muncitorii romani si cei din afara spatiului comunitar.

„Fara o infuzie masiva de lucratori din afara UE, sectorul agricol din Romania nu va rezista. Este foarte important sa inteleaga actualul Guvern sa schimbe legislatia muncii in sensul in care sa faca accesibila piata muncii fata de astfel de muncitori si sa nu faca diferentieri salariale intre salariatii din afara UE si cei din Romania. Unui salariat pe care il aduci din afara UE trebuie sa ii dai salariul mediu pe economie, dar pentru un roman salariul este cel minim pe economie.”, a declarat europarlamentarul Buda pe pagina sa de Facebook.

Buda: „Degeaba cumperi utilaje de sute de milioane de euro daca nu are cine sa lucreze pe ele”

Oficialul este de parere ca cea mai mare lipsa de personal din agricultura se manifesta la nivelul fermelor zootehnice si a precizat ca mecanizarea nu rezolva toate problemele agriculturii si nu poate substitui factorul uman.

„Degeaba cumperi utilaje de sute sau de milioane de euro, daca nu are cine sa lucreze pe ele. Degeaba pregatesti mecanici agricoli, ca dupa cateva luni de zile iti pleaca in constructii pe santier, pe buldoexcavatoare sau excavatoare. Degeaba ai nevoie de forta de munca necalificata, deoarece si asta este “furata” de firmele de constructii care ofera salarii pe care in sectorul agricol nu ai cum sa le dai”, mai spune europarlamentarul.

Potrivit acestuia, in prezent se aduc muncitori in Romania pentru diverse sectoare ale economiei din Vietnam sau China.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE