Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, mecanismele de combatere a pestei porcine africane existente in prezent nu sunt suficiente si de aceea este necesara o alocare financiara consistenta pentru cercetare, noteaza Agerpres.
„Astazi, Europa este unita in jurul existentei acestui pericol. Este un semn bun si incurajator. Din nefericire, Romania a fost si este inconjurata de existenta bolilor ce fac obiectul dezbaterilor de astazi. Cu masurile de preventie luate, inca facem fata unora dintre acestea: dermatoza nodulara contagioasa, influenta aviara, pesta micilor rumegatoare. Din nefericire, virusul pestei porcine africane, ce a existat in vecinatatea tarii inca din 2012, acum este prezent si in Romania, cu o evolutie severa incepand din vara acestui an”, a spus Daea.
Daea:„este necesara alocarea de sume pentru cercetare”
Ministrul a admis ca exista anumite mecanisme de lucru pentru combaterea pestei porcine, insa considera ca acestea, desi exploatate la maximum, nu sunt suficiente pentru lupta cu virusul.
„Desi avem mecanisme de lucru, puse in valoare la potentialul maxim s-au dovedit ca nu sunt perfecte si nici nu pot fi in lupta cu perfida manifestare a virusului, dar cu siguranta pot fi imbunatatite. Mecanismele actuale sunt costisitoare, consumatoare de resurse financiare, umane si administrative si au un important impact economic si social. Desi avem intre noi comunicare si sprijin generat de interesul comun, totusi viata demonstreaza ca nu este suficient, iar virusul inainteaza teritorial. Am spus-o si o repet cu aceasta ocazie, ca mod de abordare in perspectiva, este necesara alocarea de sume distincte si consistente pentru cercetare”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Noul PAC ar trebui sa puna accent pe combaterea bolilor si a modificarilor climatice
Ministrul mai sustine ca viitorul cadru multianual al PAC ar trebui sa acorde finantare si pentru doua probleme majore ale spatiului intracomunitar si anume modificarile climatice si combaterea bolilor/daunatorilor.
„In planul practic de abordare a luptei cu acest monstru care trece granitele statale, trebuie ca serviciile veterinare sa analizeze si sa modeleze noi scheme de lucru in lupta cu boala. Romania este si va fi parte in lupta comuna impotriva bolilor animalelor, folosindu-ne de experienta proprie si de analiza temeinica in interpretarea evolutiei acestora, pentru imbunatatirea metodelor de lucru atat de necesare in eradicarea lor. Numai impreuna vom face fata acestor incercari!”, a adaugat Daea