Petre Daea, chemat la Bruxelles pentru a discuta despre eradicarea pestei porcine africane

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La invitatia comisarilor europeni Vytenis Andriukaitis si Karmenu Vella adresata ministrilor agriculturii si mediului din statele membre, Petre DAEA a participat la o intalnire privind problematica controlului si a eradicarii Pestei Porcine Africane in Uniunea Europeana. Evenimentul a avut loc la Bruxelles in data de 19 decembrie 2018.

Controlul si eradicarea Pestei Porcine Africane (PPA) in Uniunea Europeana este o prioritate la nivel european, reprezentand un risc major pentru sectorul agricol cu consecinte negative importante pe termen lung asupra populatia de mistreti. In 2014, boala era limitata din punct de vedere geografic in partea de est a UE, iar la acest moment este prezenta in 10 state membre. Pe baza informatiilor tehnice si stiintifice se poate afirma ca evolutia epidemiei este legata de rolul crucial al mistretilor al raspandirii si mentinerii bolii in UE.

Masurile luate la nivelul Comisiei Europene includ coordonare politica, actiuni legislative constante, audit tehnic si cooperare tehnica, actiuni legate de stiinta si cercetare, sprijin financiar, cooperare internationala.

In interventia sa, ministrul Petre DAEA a facut un scurt istoric al prezentei virusului PPA in Romania, afirmand ca toate autoritatile statale sunt implicate in gestionarea acestei boli. Romania, ca si alte State Membre afectate de PPA, este interesata de orice dezbatere privind eradicarea si raspandirea PPA, care poate genera solutii pentru administratie, fermieri si pentru administratorii fondului cinegetic.

De asemenea, rolul cercetarii este foarte important in lupta cu acest virus: ”Cercetarea, cautarea solutiilor in domeniul cercetarii este o cale pe care trebuie s-o urmam. Cel mai mare rau ar fi acela sa nu vorbim despre aceasta boala, sa nu discutam despre aceasta boala, sa nu ne conectam efortul si sa nu facem transferul de informatii, ar fi cel mai mare rau.

De aceea, vreau sa multumesc Comisiei pentru tematica zilei, pentru tiparul de discutie, dar mai ales pentru sprijinul pe care l-a dat Romaniei la timpul potrivit atunci cand in Consiliul de ministri aceeasi voce ca si astazi prezenta pericolul eminent si situatia deosebita din Romania, cerand sprijin tarilor din Uniunea Europeana, folosind experienta unora care au avut aceasta molima si vreau sa multumesc tuturor acelora care au trimis specialisti in Romania”, a subliniat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In incheiere, ministrul DAEA a afirmat ca Romania si-a propus abordarea subiectului PPA in cadrul Conferintei la nivel inalt privind bolile transfrontaliere organizata pe perioada Presedintiei romane a Consiliului UE, in perioada 09 -11 iunie 2019, la Bucuresti, in asa fel incat sa se conecteze fortele cunoasterii, cercetarea, oamenii de stiinta si experienta practica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE