Meniu

ANSVSA: amenzi record aplicate producatorilor din industria alimentara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii august 2018, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 7.347 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 127 de amenzi contraventionale in valoare totala de 219.800 lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Alba, 3.800 lei- neintretinerea spatiilor, echipamentelor in conditii corespunzatoare de igiena, depozitarea unor produse alimentare pe paviment;

Arad, 4.000 lei- lipsa igiena;

Arges, 2.000 lei- utilaje, ustensile insuficient igienizate, sifoanele din pardoseala colmatate;

Bacau, 10.000 lei- depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea directa catre consumatorul final in spatii neigienizate;

Bihor, 3.200 lei- unitate neinregistrata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare;

Bistrita-Nasaud, 5.000 lei- stare generala de igiena necorespunzatoare, termometre defecte, lipsa dezinfectanti, stare de sanatate neatestata, nu se tin inregistrari pentru parametru temperatura in spatiile frigorifice, lipsa actiuni dezinsectie-deratizare, agregate frig neintretinute si neigienizate, pardosea neigienizata, lipsa elemnente de identificare, blaturi din lemn, ustensile degradate;

Botosani, 6.000 lei- comercializare fara respectarea normelor in vigoare;

Brasov, 16.400 lei- igiena si depozitare necorespunzatoare;

Braila, 7.000 lei- bloc alimentar neigienizat, functionare fara document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Bucuresti, 6.000 lei- nerespectarea conditiilor de igiena, depozitare necorespunzatoare;

Buzau, 1.200 lei – neintretinerea spatiilor si utilajelor, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;

Cluj, 8.600 lei – desfasurare de activitati neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare, neanuntarea DSVSA privind produsele neconforme;

Constanta, 2.000 lei – neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiului de depozitare, frigorific si spatiului de congelare pentru produsele de panificatie si patiserie congelata;

Dambovita, 51.400 lei – neintretinere spatii, depozitare necorespunzatoare, manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, neinregistrare spatii, depasirea capacitatii de depozitare produse alimentare, etichetare necorespunzatoare;

Dolj, 6.000 lei – neintretinere utilaje, depozitare necorespunzatoare, igiena necorespunzatoare;

Giurgiu, 12.000 lei – lipsa trasabilitate;

Gorj, 9.600 lei – depozitarea unor produse alimentare direct pe paviment sau in contact cu peretii congelatorului care prezentau depuneri masive de gheata, comercializarea produselor alimentare fara a detine inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitarea nesectorizata, lipsa elemente de identificare, spatiul de servire nu este intretinut corespunzator, suprafetele interioare ale incintei (pereti, paviment), ustensilele si echipamentele din dotare nu sunt igienizate;

Ialomita, 3.800 lei – depozitare necorespunzatoare, produse alimentare neconforme neevacuate dintre cele conforme, neasigurarea transmiterii probelor la laborator in timp util;

Iasi, 6.800 lei – depozitare necorespunzatoare, lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Mehedinti, 3.200 lei – nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea spatiilor, lipsa buletine analiza produse finite, lipsa documente care atesta controlul starii de sanatate la personalul lucrator, nerespectarea conditiilor de depozitare, activitate neinregistrata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

Mures, 8.800 lei – igiena, depozitare, manipulare necorespunzatoare;

Prahova, 2.000 lei – etichetare necorespunzatoare;

Satu-Mare, 2.600 lei – spatii neigienizate;

Sibiu, 14.400 lei – manipulare, etichetare, depozitare necorespunzatoare;

Timis, 6.000 lei – spatii de productie si depozitare in conditii de igiena necorespunzatoare;

Tulcea, 11.200 lei – depozitare necorespunzatoare, produse asezate direct pe paviment;

Valcea, 6.800 lei – spatii neintretinute corespunzator, depozitare necorespunzatoare;

De asemenea, in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE