MADR, alaturi de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, la aniversarea a 60 de ani de existenta

Facebook
Twitter

Daniel Dumitru Botanoiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in data de 6 septembrie 2018, la aniversarea a 60 de ani de existenta a Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA). Evenimentul a avut loc in sala de conferinte a Institutului de Cercetare si Dezvoltare in Apicultura din Bucuresti.

Cu aceasta ocazie, secretarul de stat a vorbit despre importanta sectorului apicol in Romania, prezentand date despre productia de miere extrasa la nivelul anului 2017 (sursa Eurostat), fiind inregistrate peste 30.000 tone, in crestere fata de anul 2016, cand au fost realizate 21.202 tone. In ce priveste numarul familiilor de albine, se constata, de asemenea, o crestere de la 1.437.394 familii in 2016, la 1.602.453 familii in anul 2017.

De asemenea, secretarul de stat Botanoiu a prezentat programele de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii – Programul National Apicol 2017-2019, prin intermediul caruia apicultorii au la dispozitie fonduri in valoare de 97.626.000 lei, cu o alocare de 32.542.000 lei pentru fiecare an. Sprijinul financiar este destinat pentru achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscator de polen sau incalzitor miere, matci si/sau familii de albine. Mai pot fi procurate cutii in vederea reformarii cutiilor uzate in urma deplasarii acestora in pastoral sau maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox prin intermediul cooperativelor agricole.

Totodata, Daniel Dumitru Botanoiu a reamintit despre masurile de incurajare a consumului de miere pentru perioada 2018 – 2020, ”Programul  mierea in scoli”, care are ca rol principal educarea copiilor cu privire la consumul responsabil de produse din sectorul apicol, precum si sustinerea activitatilor din sectorul apicol.

De acest Program vor beneficia peste 1,4 milioane copii din gradinite si scoli, dar si toti apicultorii romani. Intre efectele asteptate se numara stimularea consumului de miere poliflora romaneasca, precum si asigurarea unei trasabilitati adecvate prin furnizarea unui borcan de miere cu 350 gr.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE