Conform MADR, programul de valorificare a lanii si de depunere a documentelor aferente se va prelungi cu inca doua luni. Astfel, crescatorii de ovine vor putea beneficia de ajutorul de minimis in valoare de 1 leu/kg lana pana la 1 noiembrie, noteaza Agerpres.
„Avand in vedere ca pentru obtinerea acestui ajutor de minimis crescatorii trebuie sa faca dovada comercializarii cantitatii de lana si tinand cont de revitalizarea filierei de comercializare a lanii, care a presupus identificarea centrelor de colectare a lanii functionale sau a unitatilor de procesare a lanii, a fost necesara prelungirea perioadei de valorificare a lanii precum si a celei pentru depunerea documentelor aferente”, se arata in proiectului de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul MADR.
Directiile Agricole pot solicita fondurile necesare pana la 10 noiembrie
De asemenea, se va prelungi si termenul pana la care Directiile Agricole Judetene isi pot intocmi o situatie centralizatoare prin care sa determine sumele necesare pentru a acorda sprijinul, acesta fiind de 10 noiembrie.
„Pentru evitarea confuziilor si pentru o interpretare unitara, in sensul ca atestatul de producator si carnetul de comercializare sunt documentele care permit persoanei fizice sa comercializeze lana, este necesar sa se armonizeze data valabilitatii atestatului de producator cu data comercializarii. Astfel, atestatul de producator trebuie sa fie valabil la data comercializarii lanii”, se precizeaza in proiect.
Peste 30.000 crescatori de oi, inscrisi in programul de sprijin
Potrivit datelor MADR, pana la data de 31 iulie 2018 s-au fost inscris in programul de sprijin pentru comercializarea lanii 32.328 crescatori de oi, cantitatea de lana colectata fiind de 12.074 tone, circa 9.000 de tone numai in judetul Sibiu. Lana exportata pana in prezent a depasit cantitatea de 9.060 de tone.
In tot anul 2017 a fost colectata o cantitate de 5.550 de tone de lana.
Scopul programului de sustinere a crescatorilor de ovine
Programul de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii trebuie sa asigure atat sporirea numerica a efectivelor de ovine, dar si cresterea eficientei economice prin valorificarea produselor obtinute.
De asemenea, aceasta schema de minimis va stimula infiintarea centrelor de colectare a lanii, va crea noi locuri de munca si va stabiliza veniturile crescatorilor de ovine.
In contextul actual, la noi in tara lana este tratata ca un produs secundar, fara cautare din cauza disparitiei industriei de profil prelucratoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncata sau arsa.