apicultura

An dificil pentru crescatorii de albine. Acestia sustin ca au nevoie de ajutor pentru a supravietui

Facebook
Twitter

Crescatorii de albine din judetul Harghita declara ca ploile abundente inregistrate in aceasta vara le-au creat foarte mari probleme si sustin ca au nevoie de sprijin financiar pentru a putea supravietui, noteaza Agerpres.

Reprezentantul apicultorilor din Odorheiul Secuiesc, Adam Jozsef, spune ca ploile torentiale „au spalat florile” si albinele nu au mai avut ce sa culeaga. Situatia cea mai dezastruoasa a fost intalnita la mierea poliflora, unde productia realizata a reprezentat doar 20% din cea preconizata.

Substantele chimice aplicate pe culturile agricole au avut de asemenea un impact devastator asupra albinelor, iar familiile au inegistrat o mortalitate crescuta.

„Albinele culegatoare aproape s-au dus. Mierea nu s-a facut. Din cauza vremii a fost un an foarte, foarte greu, cel mai dificil din ultimii ani”, a spus apicultorul.

Pretul mierii nu va creste

Reprezentantul apicultorilor mai spune ca lipsa productiei autohtone va fi compensata cu miere adusa din import si ca astfel, pretul produsului nu se va reduce.

Un alt apicultor din municipiul Toplita a spus ca productia din acest an va fi cu 50% mai scazuta decat normalul si ca se bazeaza pe mierea ramasa de anul trecut.

„Ploile ne-au zapacit complet, au fost zile cand a plouat de trei ori, iar acum e caldura prea mare si floarea nu mai da nimic. E foarte greu, daca nu le dam hrana, la anul nu mai avem nimic”, a declarat Tokes Attila, pentru Agerpres.

Apicultorii solicita sprijin urgent

Crescatorul de albine mai precizeaza ca au nevoie de sprijin urgent pentru a supravietui, sustinand ca daca nu primesc ajutor, la anul nu vor mai fi apicultori care sa produca miere de calitate.

„Daca nu ne sprijina cineva, daca nu primim ajutor, la anul nu vor mai fi apicultori care sa mearga in pastorala. Trebuie sa ne ajute cu ceva, cu zahar, ca sa supravietuim cu albinele. Noi nu avem subventii, nu avem bani pentru a cumpara. (…) E jale, ramane Romania fara stupi”, a conchis Tokes Attila.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE