Presedintele Pro Agro despre lipsa fortei de munca din agricultura: „avem cinci milioane de oameni care muncesc in alte tari membre”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale ‘Pro Agro’ este de parere ca termenul de zootehnizare a Romaniei este frumos, dar degeaba facem investitii in dezvoltare rurala daca satul romanesc incepe sa se depopuleze, relateaza Agerpres.

„Trebuie sa intelegem foarte clar ca degeaba facem investitii in dezvoltare rurala, scoli, drumuri comunale, daca satul romanesc incepe sa se depopuleze. Avem cinci milioane de oameni care muncesc in alte tari membre si practic ne lipseste forta de munca activa si cred eu ca, dupa o analiza pe care chiar APIA mi-a dat-o anul trecut, este bine sa o completam impreuna, sa vedem care este structura fermelor”, a sustinut Dumitru.

Seful Pro Agro a vorbit si despre politicile agrare gresite, care ii determina pe fermierii romani sa exporte materia prima, fara sa o valorifice in prealabil.

„In momentul de fata, chiar daca platim la timp subventiile, exportam materie prima si implicit exportam subventie. Termenul de zootehnizare a Romaniei este frumos, dar in continuare, pe primele cinci luni ale anului 2018, avem import de carne si produse procesate din carne de 380 de milioane de euro. Practic, la sfarsit de an, o politica agricola se judeca pe cifre financiare. Care este contributia agriculturii in PIB si care este balanta comerciala? In conditiile in care o sa fim al cincilea stat membru ca dimensiune pe agricultura din Uniunea Europeana, o sa avem un deficit de balanta comerciala de 1,3 miliarde de euro. Asta este cartea de vizita a politicilor agrare sau agricole pe care Romania le-a facut”, explica presedintele Pro Agro.

De ce nu au mai primit fermierii mari finantare pentru programele de dezvoltare rurala

In viziunea presedintelui Federatiei Nationale “Pro Agro”, fermierii mari au fost exclusi de la finantarea acordata proiectelor pe dezvoltare rurala “pentru ca asa a fost scris Programul National de Dezvoltare Rurala”.

„Fermierii mari au fost exclusi de la acordarea proiectelor pe dezvoltare rurala, pentru ca asa a fost scris Programul National de Dezvoltare Rurala. Si fermierii mici au cu totul si cu totul alte probleme. Care este structura fermelor din Romania, la ora actuala? Avem 796.799 de fermieri care detin 3,2 milioane de hectare. Asta inseamna o medie de 4 hectare pe fiecare fermier. Intre 30 si 60 de hectare exista 15.692 de fermieri cu o suprafata cultivata de 659.000 de hectare, deci o medie de 41 de hectare. De asemenea, intre 60 si 150 de hectare, exista 9.757 de fermieri cu o medie de 94 de hectare reprezentand 924.671 de hectare. Intre 150 si 250 de hectare, sunt 3.396 de fermieri cu o medie de 192 de hectare si reprezinta 653.694 de hectare. In ultimele doua dimensiuni avem intre 750 si 1.500 de hectare sunt 1.029 de fermieri cu 1,044 milioane de hectare si o medie pe exploatatie de 15 hectare, respectiv pe dimensiunea 1.500 – 2.500 de hectare sunt 279 de fermieri care detin 518.216 hectare, si la peste 2.500 de hectare sunt 40 de fermieri, cu 697.000 de hectare, cu o medie de 483 de hectare”, a aratat Emil Dumitru.

Dumitru: PNDR 2020 – 2027 trebuie sa fie mai bine gandit

Dumitru a mentionat, totodata, ca “Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene ar trebui sa ne aduca niste mesaje pe care sa le punem pe agenda publica europeana, inclusiv pe agricultura, daca o sa le avem. “Regula la Presedintia rotativa este ca tara care o detine sa fie jucator.

Cred ca Programul National de Dezvoltare Rurala 2020 – 2027 ar trebui sa fie altfel gandit, pentru ca nu o sa fim competitivi. Cred ca nu trebuie sa distrugem fermele mari, si daca vom avea plafonare sa incercam, prin PNDR, sa le finantam investitii pentru cresterea valorii adaugate a materiilor prime”, a declarat reprezentantul Pro Agro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE