Fermierii din judetul Galati se confrunta cu o situatie extrem de delicata. Acestia sunt nevoiti sa-si vanda cerealele la export, pentru preturi derizorii, deoarece nu mai au spatii de depozitare pentru grau si porumb, relateaza Mediafax.
Producatorii din Galati sustin ca sunt oarecum obligati sa aleaga aceasta metoda, deoarece in judet nu mai exista silozuri si spatii de depozitare pentru cereale. Unitatile de depozitare ale statului au fost privatizate dupa 1989, iar tarifele extrem de mari impuse de patroni ii determina pe fermieri sa-si vanda marfa la export.
In prezent, in judet mai exista doar sase silozuri cu capacitatea de depozitare de pana la 10.000 de tone.
„Productia noastra merge, aproape toata, catre export. Si din cauza asta. Cei care cumpara au fost din ce in ce mai putini, probabil legat si de faptul cu pesta porcina, probleme de acest gen…. S-a redus numarul celor care cumpara si din cauza asta este inghesuiala asta aici. Este si Dunarea scazuta, un alt factor. Problema este ca vin din alte judetele, din nordul tarii, din Vaslui, Neamt, si descarca aici… Experienta ultimilor ani arata ca preturile prin depozitare nu au crescut iar depozitarea presupune costuri. Costuri care nu sunt acoperite de cresterile ulterioare de pret”, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Agricole, Petre Grigore.
Portul Galati, blocat de fermierii care vor sa-si vanda cerealele
Conform autoritatilor portuare, traficul de marfuri in porturile Galati si Braila s-a triplat comparativ cu luna trecuta, si din cauza aglomeratiei, soferii de tir sunt nevoiti sa astepte chiar si cinci zile la coada.
„Traficul aproape s-a triplat, de la 20.000 tone in august la aproape 56.000 de tone. Suntem in plina campanie de cereale, cereale reprezinta baza in aceasta perioada in ceea ce priveste traficul de marfa prin porturile Galati si Braila”, a spus directorul executiv APDM, Dragos Magearu.
Fermierii care isi vand produsele toamna obtin castiguri mici. Preturile cresc destul de mult iarna si primavara, iar cei care au cereale si alte produse agricole in depozite obtin profituri mari.