Radulescu (AFR): autoritatile nu au stiut ce sa faca in cazul pestei porcine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Adrian Radulescu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania este de parere ca interesele politice s-au amestecat in problema pestei porcine africane (PPA) iar autoritatile nu au stiut sa gestioneze situatia, relateaza Agerpres.

„Din pacate, interesele politice s-au amestecat in problema pestei porcine africane. E adevarat ca aceasta pesta este mortala pentru animale, dar pe noi, oamenii, nu ne afecteaza. (…)Cu cateva masuri se poate rezolva problema. Ce nu a recunoscut nimeni? Daca va intreb azi care este populatia Romaniei, nimeni nu o stie sa spuna exact, iar asta se intampla si la porci. Din statistica ANSVSA, noi stiam ca populatia de porci este in jur de 800.000 de capete, iar acum ne-am trezit ca avem 1,2 milioane de crescatori porci si, cumulat, am ajuns la vreo doua milioane de porci. A doua problema este ca nu am stiut sa luam masuri clare de a inceput, prin acordarea despagubirilor si prin crotalierea porcilor. Parerea mea este ca, in cazul pestei porcine africane, ANSVSA nu a stiut ce sa faca si nu acuz pe nimeni”, a afirmat Radulescu.

Radulescu: „Micii agricultori nu vor avea nicio sansa daca nu se vor asocia”

Presedintele ASF a mai insistat si asupra importantei organizarii fermierilor in asociatii si a mentionat ca „nu vor avea nicio sansa” daca nu vor face acest demers.

„Din pacate, retelele de magazine au partea lor pe care trebuie sa o intelegem: vor o anumita cantitate etc. In Romania mancam 85% peste de import, desi este tara cu cea mai mare suprafata de apa dulce din Europa. (…) Micii agricultori nu vor avea nicio sansa daca nu se vor asocia. Este nevoie de cooperativa, pentru ca numai asa micii fermieri vor intra in retelele de magazine. Nu trebuie sa inventam noi modele, pentru ca acestea exista de mult in Europa. Problema e ca ajungem greu la ele. Un lant integrat, asa cum exista in Europa, este format din producatori, procesatori, comerciantul sau o cooperativa care le poate integra pe toate”, a spus Adrian Radulescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE