septembrie 24, 2021

Criza pestei porcine ia amploare. Autoritatile europene se implica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La solicitarea ministrului Agriculturii Petre DAEA, adresata comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis, in perioada 11-13 februarie a.c., o echipa de experti ai Comisiei Europene a venit la Bucuresti. Acestia, impreuna cu experti de la ANSVSA s-au deplasat in tara, examinand la fata locului situatii diferite, in vederea stabilirii celor mai potrivite masuri pentru eradicarea bolii si reducerea pierderilor economice.

In deschiderea discutiilor, ministrul Petre DAEA a facut un istoric al maladiei de la debutul in Romania, prezenta virusului PPA in tara noastra fiind semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare. De la primele cazuri de pesta porcina africana confirmate, autoritatile romane au actionat in conformitate cu planul de contingenta al Romaniei pentru PPA.

In cursul expunerii sale, ministrul a dat asigurari ca evolutia bolii a fost si este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator zilnice, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. ANSVSA se bazeaza pe sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice generate de aparitia ei.

Reprezentantii DG SANTE au afirmat ca vor colabora foarte strans cu autoritatile din Romania, pentru a avea o imagine cat mai clara asupra situatiei evolutiei bolii, astfel incat sa identifice cele mai bune solutii la problemele cu care tara noastra se confrunta din aceasta perspectiva si ca vor propune suplimentarea fondurilor destinate combaterii acestei boli.

La finalul intalnirii, ministrul a multumit expertilor pentru deschiderea aratata si comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis pentru promptitudinea cu care a raspuns solicitarii Romaniei.

Ministrul a amintit ca Presedintia Romana va continua sa faciliteze discutiile privind pesta porcina africana intrucat, in cursul Presedintiei Consiliului, se va organiza la Bucuresti o conferinta ministeriala dedicata acestei boli precum si altor boli transfrontaliere la animale, care sa puna totodata bazele unui for stiintific de cercetare gazduit de tara noastra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE