Satul in care locuitorii si-au taiat toti porcii de frica pestei porcine africane. Alarma a fost una falsa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Locuitorii unui sat din Galati au decis sa-si taie toti porcii intr-o noapte, pe fondul unei suspiciuni de pesta porcina. Alerta a fost data la inceputul saptamanii, cand au murit doi porci dintr-o gospodarie, iar satenii au decis sa-si sacrifice animalele pentru a nu le fi luate de autoritati. Cu toate acestea, rezultatele analizelor au iesit negative pentru PPA, noteaza Digi 24.

Vestea ca virusul pestei porcine a ajuns in sat i-a panicat pe localnicii din Odaia Manolache. De teama ca veterinarii vor veni sa le ia porcii, oamenii s-au grabit sa-i taie noaptea.

La doua zile dupa raspandirea zvonului, localnicii au aflat ca porcii care au murit nu fusesera infestati cu virusul Pestei Porcine Africane, insa aproape 200 de porci fusesera deja sacrificati. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare ii avertizeaza pe oameni sa nu mai plece urechea la zvonuri.

DSVA: Masura corecta este sa asteptam rezultatul diagnosticul de certitudine

„Asteptati si intrati in legatura de fiecare data cu DSVA prin reprezentantii nostri in teritoriu. Masura corecta este sa asteptam rezultatul diagnosticul de certitudine Sa nu intram in panica cand nu e cazul”, a declarat Carmen Stroia, director DSVA Galati.

Si primarul comunei cu pricina a avut un mesaj pentru locuitori si le-a recomandat acestora sa nu ia nicio masura pana cand nu exista o confirmare oficiala cu privire la prezenta virusului.

„S-a dus prostia, asta este prostia. Ca de asta tot spun sa stea linistiti, sa nu faca prostii pana nu pot eu sa confirm oficial daca este sau nu, dar ei au gresit”, a spus Marian Ghinea, primarul comunei Vanatori.

Pana acum, in judetul Galati au fost confirmate 16 focare de pesta porcina africana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE