Oficialii de la Bruxelles, interesati de evolutia pestei porcine in tara noastra

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Marti, 26 martie 2019, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a avut loc intalnirea ministrului Petre Daea cu Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sanatate si siguranta alimentara, pentru a discuta aspecte privind pesta porcina africana (PPA), precum si situatia neonicotinoidelor. La intalnire, au participat, de asemenea secretarii de stat din cadrul MADR, precum si reprezentantii ANSVSA.

Ministrul Petre Daea i-a multumit comisarului Andriukaitis pentru sprijinul acordat Romaniei in ultimii doi ani de cand pesta porcina africana a aparut in tara noastra, punand accent pe ajutorul tehnic, dar mai ales pe suportul financiar oferit de Comisia Europeana.

In acest sens, ministrul Agriculturii a realizat un raport succint al activitatii derulate de autoritatile romane cu privire la evolutia epidemiei de pesta porcina africana in Romania:  de la aparitia in 31 iulie 2017 a primului focar confirmat intr-o gospodarie situata la periferia municipiului Satu-Mare, cu punctul culminant al epidemiei atins in anul 2018 si pana la momentul prezent, cand se remarca tendinta de scadere a PPA in tara noastra.

Petre Daea a subliniat ca, inca de la aparitia primului focar, au fost imediat puse in aplicare masurile cuprinse in Planul de Contingenta, realizandu-se un cuplaj institutional al tuturor celor implicati in combaterea PPA. De asemenea, i-a fost prezentata Comisarului Andriukaitis  si situatia inchiderii celor 355 de focare.

Totodata, ministrul Daea a descris si actiunile intreprinse pentru imbunatatirea masurilor de biosecuritate, in contextul evolutiei Pestei Porcine Africane in Romania, prin PNDR 2014-2020, facand referire la Masura 5.1, prin care se acorda sprijin pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile, precum si la Masura 7.4, prin care se pot finanta invePstitiile in crearea, imbunatatirea sau extinderea serviciilor locale de baza destinate populatiei rurale, inclusiv a celor de agrement si culturale, si a infrastructurii aferente, ce vor fi lansate la data de 1 aprilie 2019.

Ministrul roman i-a prezentat oaspetelui sau initiativa de organizare a unui Centru de cercetare pentru combaterea si eradicarea Pestei Porcine Africane in Romania, iar Comisarul l-a sfatuit ca la reuniunea din luna iunie 2019 ce va avea ca tema Pesta Porcina Afircana, ce se va desfasura la Bucuresti in contextul Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, sa fie prezentat un plan detaliat cu termene si pasi concreti de executie.

Referitor la tema neonicotinoidelor, ministrul a explicat ca in Romania, deocamdata, nu exista nici o alternativa viabila pentru tratamentul cu produse de protectie a plantelor din grupa neonicotinoidelor a semintelor de porumb si floarea soarelui, care sa impiedice pierderile de productie cauzate de atacul organismelor daunatoare, acestia afectand o suprafata de aproximativ 2 milioane de ha.

Totodata, ministrul a precizat ca rezultatele analizelor pentru determinarea nivelului de reziduuri de imidacloprid, clotianidin si tiametoxam (neonicotinoide), demonstreaza faptul ca nivelul de reziduuri a fost sub limita cuantificabila, ceea ce presupune ca acestea nu afecteaza siguranta alimentara si a mediului.

La randul sau, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, i-a multumit ministrului Petre Daea pentru imaginea detaliata pe care i-a prezentat-o, subliniind ca suntem o echipa si ca intelege eforturile facute de Romania la nivelul cooperarii interinstitutionale, dar punand in acelasi timp accent pe importanta respectarii masurilor de biosecuritate de catre toate statele membre. De asemenea, comisarul s-a referit la obligativitatea eliminarii neonicotinoidelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE