Meniu
petre daea

Consiliul European, masura inedita pentru siguranta alimentara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cetatenii europeni se vor bucura in curand de un acces mai usor la informatii stiintifice referitoare la chestiunea fundamentala a sigurantei alimentare si a sanatatii umane.

Presedintia Consiliului si reprezentantii Parlamentului European au ajuns astazi la un acord provizoriu asupra unui nou regulament privind transparenta si durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor in cadrul lantului alimentar. Acordul provizoriu nu a fost confirmat inca oficial nici de Consiliu, nici de Parlamentul European.

Pe langa o mai mare transparenta a studiilor stiintifice pe care se sprijina cererile de autorizare a introducerii pe piata, noile dispozitii vor asigura mai multa securitate juridica pentru sectorul alimentar si o mai mare durabilitate a guvernantei si a capacitatii stiintifice a EFSA, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

„Cetatenii europeni merita sa beneficieze de norme fiabile si transparente in materie de siguranta alimentara. Ei trebuie sa dispuna de informatii complete si clare atunci cand evalueaza riscurile potentiale ale produselor alimentare. Prin acordul la care am ajuns astazi consolidam si mai mult increderea dintre consumatori, industria agroalimentara si institutii.” – Petre Daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale si presedinte al Consiliului

In acordul provizoriu se prevede ca:

datele si informatiile justificative legate de o cerere de autorizare vor fi facute publice de catre EFSA dupa evaluarea valabilitatii cererii, cu exceptia cazului in care solicitantul dovedeste ca in acest fel interesele sale ar putea fi prejudiciate in mod semnificativ, cerand ca EFSA sa trateze in mod confidential datele si informatiile in chestiune

solicitantul va putea introduce o cerere de confirmare daca nu este de acord cu evaluarea realizata de EFSA in privinta confidentialitatii. In acest caz, informatiile nu pot fi facute publice pana cand nu se ajunge la o decizie finala

Comisia va putea solicita EFSA sa isi comande propriile studii de verificare in cazuri exceptionale, controversate si deosebit de importante pentru societate

statele membre vor avea un rol mai activ in sprijinirea EFSA pentru a atrage mai multi oameni de stiinta de valoare care sa participe la grupurile stiintifice

comunicarea riscurilor intre toti actorii implicati – Comisia, EFSA, statele membre si partile interesate din sectorul public – va fi imbunatatita in vederea asigurarii unui grad mai ridicat de coerenta, transparenta si continuitate a fluxului de informatii de-a lungul intregului proces de evaluare a riscurilor

Etapele urmatoare

Daca acest acord va fi confirmat de ambasadorii la UE in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper), regulamentul va fi apoi inaintat Parlamentului European spre aprobare, urmand sa fie retransmis Consiliului pentru adoptarea finala.

Noile norme vor intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dar majoritatea se vor aplica dupa 18 luni de la data respectiva.

Context

In 2002, asa-numitul Regulament privind legislatia alimentara generala a introdus in legislatia alimentara a UE principiul analizei riscurilor si a instituit EFSA ca organism separat insarcinat cu evaluarea riscurilor din lantul alimentar, in timp ce institutiile europene au ramas responsabile de gestionarea riscurilor.

Ca urmare a controverselor si ingrijorarilor publice legate de glifosat, de organismele modificate genetic si de perturbatorii endocrini, Comisia a propus, in aprilie 2018, revizuirea legislatiei alimentare generale si modificarea a opt acte legislative referitoare la sectoare specifice ale lantului alimentar: OMG-urile, aditivii furajeri, aromele de fum, materialele destinate sa vina in contact cu alimentele, aditivii alimentari, enzimele si aromele alimentare, produsele de protectie a plantelor si alimentele noi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE