Protectia animalelor in timpul transportului maritim, o prioritate pentru Consiliul European. Ce masuri vor fi luate

Facebook
Twitter

Sub egida detinerii Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de catre Romania, in data de 11 iunie 2019, se va desfasura la Bucuresti, seminarul international privind protectia animalelor in timpul transportului maritim, organizat de Comisia Europeana – TAIEX, in cooperare cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Evenimentul este prezidat de catre presedintele ANSVSA, dr. Geronimo  Branescu, si are loc in contextul in care subiectul bunastarii si protectiei animalelor a fost intens promovat in ultimii ani, fiind initiate o serie de demersuri pentru implementarea prevederilor legislatiei in domeniu, cu scopul evitari suferintei inutile a animalelor.

In prezent, normele de bunastare si protectie a animalelor in timpul transportului sunt reglementate la nivelul UE de catre Regulamentul Consiliului nr. 1/2005 privind protectia animalelor in timpul transportului, iar pentru tarile membre ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE) exista recomandari privind protectia animalelor in timpul transportului naval, rutier si aerian.

La acest eveniment participa atat experti ai Comisiei Europene si ai OIE, dar si specialisti in domeniu din: Romania, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia,  Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie, Algeria, Egipt, Georgia, Iordania, Israel, Liban, Republica Moldova si Tunisia.

Seminarul isi propune sa creeze o platforma de colaborare, oferind posibilitatea expertilor prezenti de a face un schimb de experienta si bune practici, dobandite in domeniul protectiei animalelor, in timpul transportului maritim.

In acest context, partea romana va prezenta recenta initiativa de modificare a legislatiei in domeniu, concretizata intr-un proiect de ordin comun al Autoritatii si Ministerului Transportului. Dupa intrarea in vigoare a acestui act normativ,  autorizarea mijloacelor de transport maritim pentru animale, se va realiza de catre echipe mixte ANSVSA – Autoritatea Navala Romana, iar valabilitatea autorizatiei va fi de trei ani (in loc de cinci).

De asemenea, se ia in calcul modificarea legislatiei in ceea ce priveste sanctiunile specifice, care pot merge pana la suspendarea dreptului unei nave de a desfasura acest tip de activitate.

Se urmareste ca, prin stabilirea unui nivel comun de intelegere al bunastarii animalelor pentru toti actorii implicati,  prin promovarea bunelor practici nationale, sa se realizeze o aplicare uniforma a standardelor internationale din domeniul protectiei animalelor in timpul transportului, atat de catre statele membre, cat si de catre tarile terte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE