ANSVSA, amenzi record acordate operatorilor din industria agroalimentara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii septembrie 2018, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 8.568 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 86 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 208.000 lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Arad, 2.000 de lei – igiena necorespunzatoare;

Alba, 6.600 de lei – depozitare fara respectarea criteriilor de compatibilitate, etichetare incompleta;

Bacau, 3.000 de lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de depozitare si prelucrare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare in spatii necorespunzatoare, neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor fara respectarea conditiilor de igiena prevazute de legislatia in vigoare;

Bihor, 2.600 de lei – manipulare, depozitare necorespunzatoare;

Botosani, 11.200 de lei – functionare in spatii neavizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, comercializare produse neetichetate;

Brasov, 5.000 de lei – etichetare incompleta, depozitare necorespunzatoare;

Braila, 14.000 de lei – zona plafon neigienizata, semifabricate neetichetate, zone de infiltratii in depozitul de materii prime, lipsa actiuni DDD, spatiul de depozitare neigienizat, sursa apa calda defecta, rafturi vitrine frigorifice murdare, nerespectarea temperaturii de depozitare conform indicatiilor producatorului;

Bucuresti, 4.000 de lei – nerespectarea conditiilor de igiena, lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Buzau, 2.600 de lei – neintretinerea spatiilor in conditii de igiena corespunzatoare, lipsa buletin de analiza apa, mijloace de igienizare si uscare maini, fise de aptitudine neactualizate, prezenta panze de paianjen la imbinarile peretilor;

Caras-Severin, 5.000 de lei – lipsa echipament de lucru, rastele pentru pastrarea tavilor murdare, tavan ingalbenit;

Cluj, 1.800 de lei – pereti necorespunzatori;

Dambovita, 20.800 de lei – neintretinerea spatiilor si utilajelor, depozitare necorespunzatoare, lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, deficiente etichetare;

Dolj, 8.600 de lei – spatii necorespunzatoare, depozitare necorespunzatoare, manipulare necorespunzatoare;

Galati, 16.000 de lei – depozitare necorespunzatoare produse alimentare;

Gorj, 2.400 de lei – lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, numar insuficient de aparate frigorifice, lipsa monitorizari de temperatura;

Ialomita, 6.400 de lei – nerespectarea normelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare, nerespectarea normelor privind manipularea produselor alimentare, nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de valorificare a produselor alimentare, comercializare directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar;

Iasi, 3.200 de lei – lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, lipsa inregistrare mijloc auto, lipsa buletine analiza probe program autocontrol, lipsa fise aptitudini personal;

Ilfov, 1.000 de lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

Mehedinti, 5.200 de lei – nerespectarea normelor privind conditiile de depozitare ale produselor alimentare, nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea spatiilor de productie si de depozitare, deseuri menajere neevacuate la timp, instrumente curatenie depozitate necorespunzator;

Mures, 2.600 de lei – igiena, depozitare necorespunzatoare;

Olt, 72.000 de lei – nerespectare reguli de igiena la prepararea produselor, manipulare necorespunzatoare a produselor, dosare medicale incomplete, spatiu frigorific neigienizat, nu se respecta compatibilitatea produselor la depozitare, spatii insuficiente pentru desfasurarea activitatii, supraaglomerare, grafice temperatura incomplet completate;

Salaj, 2.000 de lei – igienizare necorespunzatoare;

Sibiu, 2.000 de lei – etichetare necorespunzatoare;

Timis, 4.000 de lei – spatii de productie neigienizate, depozitarea necorespunzatoare a alimentelor;

Vaslui, 600 de lei – igiena necorespunzatoare;

Valcea, 3.400 de lei – depozitare necorespunzatoare.

De asemenea, in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si a substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE