ANSVSA, amenzi record acordate operatorilor din industria alimentara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii iulie 2019 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 10.156  de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 219 amenzi in cuantum de 857.600 de lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati cum ar fi:

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Alba, 4.200 de lei – neintretinerea in conditii igienice a spatiului de depozitare a alimentelor;

Arad, 55.000 de lei – neintretinere spatii, comercializare produse expirate, depozitare necorespunzatoare;

Arges, 10.000 de lei – spatiul de depozitare neigienizat, lipsa echipamente de protectie personal lucrator;

Bacau, 38.400 de lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, nerespectarea conditiilor de igiena, nerespectarea normelor stabilite privind intretinerea spatiilor de depozitare si prelucrare a produselor alimentare, ustensile, utilaje, nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare;

Bistrita-Nasaud, 155.000 de lei – igiena necorespunzatoare, pereti cu portiuni degradate, portiuni cu mucegai, recipiente neigienizate, ustensile depozitate necorespunzator, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, lipsa echipament de protectie, stare de sanatate neatestata, lipsa dezinfectanti, produse alimentare fara elemente de identificare sau etichete nelizibile, produse modificate organoleptic, lipsa inregistrari temperatura, lipsa efecturare actiuni de dezinsectie-deratizare;

Braila, 600 de lei – ustensile de lucru neigienizate;

Bucuresti, 10.000 de lei – unitatea nu detine document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Cluj, 114.800 de lei – lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, igiena necorespunzatoare navete, depozitare si etichetare necorespunzatoare;

Constanta, 2.000 de lei – etichetare necorespunzatoare;

Dambovita, 32.000 de lei – neintretinere spatii, depozitare necorespunzatoare produse alimentare, materii prime cu termen de valabilitate depasit alaturi de produse conforme, unitate neinregistrata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea conditiilor de igiena, etichetare necorespunzatoare;

Dolj, 20.000 de lei – conditii de igiena necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare;

Galati, 12.000 de lei – neinitiere procedura retragere/ rechemare produse neconforme;

Gorj, 49.900 de lei – manipulare produsele alimentare in timpul comercializarii catre consumatorul final fara utilizarea echipamentului de protectie sanitara, comercializarea produselor alimentare in regim ambulant catre consumatorul final fara a detine document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, lipsa elementelor de identificare, depozitarea necorespunzatoare, nu s-a facut dovada existentei unui contract DDD cu o societate autorizata, transportul unor produse alimentare ambalate cu un mijloc de transport neautorizat/neinregistrat sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

Harghita, 2.400 de lei – manipulare necorespunzatoare;

Hunedoara, 18.000 de lei – paviment cu fisuri si neigienizat corespunzator, manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare;

Ialomita, 32.800 de lei – nerespectarea normelor pentru siguranta alimentelor privind manipularea produselor alimentare, depozitarea produselor alimentare necorespunzatoare, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar;

Iasi, 10.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Ilfov, 26.000 de lei – neintretinerea spatiilor de lucru si depozitare, nerespectarea trasabilitatii, manipulare necorespunzatoare;

Maramures, 2.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Mehedinti, 4.200 de lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de productie si de depozitare, neintretinere echipamente lucru, manipulare necorespunzatoare produse alimentare, sursa apa calda nefunctionala, lipsa proces verbal de executie lucrari DDD;

Mures, 37.400 de lei – igiena si depozitare necorespunzatoare;

Prahova, 5.000 de lei – neintretinere spatii;

Sibiu, 169.500 de lei – corpuri straine in paine, igiena, etichetare, depozitare, trasabilitate necorespunzatoare, intretinere spatii;

Suceava, 10.000 de lei – lipsa contract DDD, conditii de igiena necorespunzatoare;

Tulcea, 2.200 de lei – produse alimentare fara elemente de identificare, neintretinere spatii prelucrare si depozitare produse alimentare;

Vaslui, 7.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Valcea, 8.400 de lei – neintretinere corespunzatoare spatii, depozitare necorespunzatoare, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Vrancea, 18.800 de lei – in spatiul de productie nu sunt respectate conditiile minime de igiena, nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de depozitare, prelucrare precum si a instalatiilor si echipamentelor, ustensilelor folosite in procesul de productie, etichetare necorespunzatoare.

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE