Gripa aviara, un nou pericol ce pandeste Romania. Virusul, confirmat deja in Bulgaria

Facebook
Twitter

Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria a confirmat ca a descoperit un focar de gripa aviara la o ferma din sudul tarii. Ca urmare a descoperirii virusului, toate pasarile din ferma vor fi eutanasiate,  relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„O zona de protectie de trei kilometri si o zona de supraveghere de 10 kilometri a fost instituita in jurul fermei”, a subliniat Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria, adaugand ca au fost introduse, de asemenea, restrictii cu privire la comercializarea si transportul pasarilor domestice, salbatice si a oualor”, se arata intr-un comunicat al agentiei din Bulgaria.

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni, insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.

Organizatia Mondiala a Sanatatii, apel catre 180 de state printre care si Romania

Organizatia Mondiala a Sanatatii a solicitat celor 180 de state membre, printre care si Romania, sa-si sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a preveni raspandirea gripei aviare.

In tara noastra au existat mai multe alerte de gripa aviara insa niciuna nu s-a comparat cu criza din 2005, cand a fost epidemie in toata tara si zeci de mii de pasari au fost sacrificate.

Recomandari pentru prevenirea raspandirii gripei aviare

Gripa aviara este o boala infectioasa produsa de un virus care poate afecta peste 50 de specii de pasari domestice si pasari salbatice.

Pasarile migratoare si, in special, pasarile acvatice sunt purtatoarele virusului. Boala se transmite de la pasarile salbatice infectate cu virusul influentei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de pasari, secretii si excretii si prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adaposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

Toate cazurile de imbolnavire sau moartalitate la pasarile din orice specie sau la mamifere din curtea proprie trebuie sa fie anuntate imediat medicului veterinar.

Specialistii mai recomanda sa nu puna mana fara manusa pe cadavrele de pasare sau pasari bolnave, sa nu fie lasati copiii sa se joace cu pasari domestice sau salbatice si sa se respecte indicatiile medicului de familie si ale medicului veterinar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE