Gripa aviara, pesta rumegatoarelor mici, pesta porcina si screpia, bolile care ameninta sectorul zootehnic romanesc. Cum planuiesc autoritatile sa impiedice raspandirea lor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sectorul zootehnic romanesc este pus la grea incercare in aceasta perioda, in conditiile in care tara noastra este inconjurata de epidemii de gripa aviara, pesta rumegatoarelor mici sau dermatoza nodulara. In prezent, autoritatile veterinare fac eforturi pentru a le tine departe de tara si pentru a preveni in acelasi timp, raspandirea focarelor de pesta porcina africana, noteaza Agerpres.

„In jurul Romaniei avem o presiune epidemiologica extraordinara si constanta. Avem spatiul estic extracomunitar, unde evolueaza pesta porcina africana (PPA), avem spatiul ex-iugoslav, in care avem dermatoza nodulara, o boala care evolueaza acolo de cativa ani, dar nu afecteaza bovinele din Romania. Deocamdata reusim sa tinem tara indemna la dermatoza nodulara bovina. In Ungaria, este o evolutie accelerata a PPA pe segmentul silvatic, pe porcul mistret, iar in Bulgaria, in sud, cea mai mare presiune epidemiologica este generata de statul vecin prin prisma faptului ca avem focare in evolutie de PPA si poate sa se mute riscul in partea de sud-vest. De asemenea, evolueaza gripa aviara, pe care noi nu o avem, dar sigur suntem cu arma la picior, pentru ca incepe sezonul migratiei pasarilor, care poate genera un risc sub acest aspect. Nu in ultimul rand, iata ca in Bulgaria, in zona riverana frontierei cu Turcia, in premiera nefasta in Europa, evolueaza pesta rumegatoarelor mici, o boala extrem de grava, unde sunt deja 62 de cazuri. Noi luam toate masurile cuvenite pentru a reduce la maxim riscul de transfer al bolilor din Bulgaria in Romania”, a declarat presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu.

Masurile luate de autoritati pentru combaterea screpiei

Fermierii romani se confrunta si cu screpia, o boala care afecteaza ovinele si caprinele, si care este prezenta in Romania inca din anul 2003. Chiar daca nu este la fel de agresiva precum alte boli, seful ANSVSA a precizat ca autoritatea deruleaza programe de genotipare, astfel incat sa fie selectate pentru reproductie doar exemplarele cu o rezistenta ridicata la aceasta boala.

„Screpia este o boala care evolueaza in Romania inca din 2003, deci are un istoric de 15 ani si nu exista elemente de profilaxie pentru boala. (…)In prezent, boala nu afecteaza efectivele de ovine si caprine mai mult decat anii trecuti. Noi avem in derulare programe de genotipare, pentru ca in urma cercetarilor s-a constatat ca se poate induce o rezistenta specifica la aceasta boala, astfel incat pentru reproductie sa fie selectate numai exemplarele care au aceasta rezistenta. Prin acest mecanism de selectie dirijata si coordonata stiintific la nivelul intregii Europe, dar si a lumii, se considera ca intr-un interval viitor de timp vor putea fi selectionate numai exemplarele care au rezistenta specifica la screpie, iar biologic sa se elimine riscul de aparitie a acestei boli”, explica presedintele ANSVSA.

Branescu: exporturile de animale nu au fost afectate de screpie

El sustine ca exporturile de animale vii si in special ovine/caprine si ovine, care ocupa de ani buni primele locuri in comertul cu produse agroalimentare, nu au fost afectate din cauza screpiei, deoarece in negocierile bilaterale cu statele care importa din Romania au fost eliminate zonele afectate.

„Este absolut firesc. Partenerii nostri nu importa din zonele unde avem in evolutie episoade de screpie, iau ori de unde din restul tarii”, spune presedintele ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE