Inca un pericol ameninta agricultura romaneasca. Gripa aviara, descoperita intr-o tara vecina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor, Bulgaria a raportat un focar al virusului gripei aviare, la o ferma din apropierea orasului Plovdiv din sudul tarii, noteaza Mediafax.

Din cauza virusului, aflat intr-o ferma din satul Manolsko Konare, in apropierea celui de-al doilea mare oras din Bulgaria, toate pasarile de la ferma vor fi sacrificate, a spus agentia fara a dezvalui numarul acestora.

Nu a fost insa anuntat numarul pasarilor care urmeaza sa fie sacrificate.

„Au fost infiintate o zona de protectie de trei kilometri si o zona de observatie de 10 km in jurul fermei”, a declarat agentia, adaugand a fost impusa masura interzicerii comertului si circulatiei pasarilor domestice, salbatice si a altor pasari, precum si comertul cu oua”, se arata intr-un comunicat al agentiei.

Agentia a transmis, de asemenea, ca a fost impusa masura interzicerii comertului si circulatiei pasarilor domestice, salbatice si a altor pasari, precum si comertul cu oua.

Romania se confrunta deja cu o epidemie de pesta porcina africana

La aceasta data, Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 240 de localitati din 13 judete, cu un numar de 980 de focare (dintre care 15 in exploatatii comerciale) si 80 de cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 343.662 de porci afectati de boala.

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE