Cum ii sprijina UE pe fermierii afectati de seceta

Facebook
Twitter

Agricultorii din UE afectati de seceta in aceasta vara vor putea primi platile directe si de dezvoltare rurala in avans (pana la 70% din plata lor directa si 85% mijlocul lunii octombrie 2018), se arata intr-un comunicat emis de LAPAR.

Comisia incurajeaza statele membre sa analizeze toate actiunile si masurile posibile prevazute in legislatia UE, inclusiv instrumentele de gestionare a riscurilor. Mai recent, a fost acordata o flexibilitate suplimentara pentru utilizarea terenurilor care, in mod normal, nu ar fi utilizate pentru productie, pentru a-si hrani animalele prin derogari de la cerintele de ecologizare si de la ajutorul de stat.

UE ofera derogari la anumite conditii de ecologizare

Statele membre vor sa utilizeze derogarea autorizata de ecologizare dupa seceta prelungita: In urma solicitarilor din partea mai multor state membre ale UE, Comisia Europeana a raspuns pozitiv si a adoptat o decizie pentru a permite derogari de la anumite conditii de ecologizare.

Tarile carora li se va acorda derogare in functie de vremea severa includ: Estonia, Letonia, Lituania, Portugalia, Polonia, Danemarca, Suedia si Finlanda. Au fost deja acordate derogari Irlandei si Germaniei.

Elvetia este cea mai recenta tara care acorda ajutor fermierilor: Elvetia a devenit ultima tara care a autorizat masuri de ajutor pentru fermierii care se lupta cu impactul valului de caldura din acest an.

ONG-urile nu sunt de acord cu acordarea de ajutor agricultorilor

ONG-urile critica acordarea de ajutor agricultorilor afectati de seceta: „Masurile de sprijin abordeaza doar simptomele, nu radacinile schimbarilor climatice”, „Agricultura UE nu este pregatita pentru fenomene meteorologice extreme”. Organizatiile de mediu avertizeaza ca secetele actuale si caile de caldura vor deveni „normale” daca autoritatile publice vor continua sa se concentreze asupra subventiilor directe pentru fermieri, in loc sa sustina mai multe practici agricole ecologice.

Criza de nutret ar trebui sa promoveze revizuirea reducerilor bugetului PAC, sustin deputatii europeni: Impactul secetei si al caldurilor actuale asupra agricultorilor ar trebui sa determine institutiile UE sa reconsidere reducerea propusa de 5% in bugetul pentru politica agricola comuna (PAC) post-2020, a declarant un vicepresedinte Presedintele Parlamentului European.

Sprijinul acordat de PAC pentru agricultura ecologica, sub rezerva unor termene mai stricte incepand din 2019: Pana in 2019, platile PAC pentru agricultura ecologica vor trebui efectuate pana cel tarziu la sfarsitul lunii iunie a anului urmator, a spus comisarul UE pentru agricultura, Phil Hogan.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE