Phil Hogan: „Pesta porcina africana trebuie luata foarte in serios”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, a declarat ca pesta porcina africana trebuie „luata foarte in serios”, laudand actiunile preventive ale Belgiei, actiuni care au inclus si sacrificarea porcilor sanatosi, noteaza Agerpres.

„Deocamdata nu avem atat de mult succes cat ar fi trebuit, sau am fi putut avea. Avem nevoie de cooperarea tuturor in statele membre. (…) Trebuie sa privim foarte serios propagarea acestei maladii si sa o luam mai in serios, probabil in unele state membre, in ceea ce priveste masurile de biosecuritate”, a spus comisarul.

Pesta porcina, descoperita in Belgia

Pe data de 13 septembrie a fost descoperit primul focar de pesta porcina din Belgia, aceasta fiind a noua tara din UE afectata de PPA si prima din Europa de Vest. Phil Hogan a spus ca este „foarte multumit” de masurile preventive luate de Belgia, dupa ce autoritatile au declarat ca au sacrificat 4.000 de porci pentru a impiedica raspandirea virusului.

Hogan a mai spus ca in viitorul apropiat, autoritatile belgiene „vor recurge la sacrificari selective, conform regulilor veterinare in vigoare si in cooperare cu Comisia Europeana”.

Hogan: „Suntem pregatiti sa ajutam toate statele membre care au nevoie de consultanta”

In cadrul aceluiasi eveniment, Phil Hogan a mai declarat ca daca un stat membru UE doreste sa-si modifice programul de dezvoltare rurala pentru sustinerea anumitor crescatorii, atunci CE va analiza respectiva cerere si va oferi consultanta pentru implementarea proiectului.

„Suntem pregatiti sa ajutam toate statele membre care au nevoie de consultanta, care doresc sprijin prin cofinantare, pentru a ingradi aceasta boala, intrucat ea este nu doar o amenintare pentru veniturile agricultorilor nostri, ci si o amenintare pentru comertul cu carne de porc in Europa’, a explicat Phil Hogan.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE