Pesta Porcina Africana se extinde. Ministrul cere ajutor de la Bruxelles

Facebook
Twitter

O echipa de experti ai Comisiei Europene se va afla la Bucuresti in perioada 11-13 februarie, pentru a da o mana de ajutor autoritatilor romane in cazul pestei porcine africane.

„La solicitarea ministrului Agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre Daea, adresata comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara Vytenis Andriukaitis, in perioada 11-13 februarie a.c., va sosi la Bucuresti o echipa de experti ai Comisiei Europene. Acestia, impreuna cu specialistii din cadrul MADR si cu experti de la ANSVSA, vor analiza o noua abordare a cazuisticii Pestei Porcine Africane din ultima perioada”, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ministrul Daea a apreciat „in mod deosebit raspunsul prompt” venit din partea Comisiei Europene, se mai arata in comunicat.

Pesta porcina africana continua sa se extinda pe teritoriul Romaniei, ultimul judet unde a fost depistata fiind Covasna.

„In data de 01.02.2019 a fost confirmata prezenta virusul pestei porcine africane (PPA) la doua cadavre de porcine depistate intr-o groapa de gunoi situate la marginea municipiului Sf.Gheorghe din judetul Covasna. Reprezentantii IPJ Covasna au depistat proprietarul gospodariei din care au provenit cadavrele. In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta”, se arata intr-un comunicat ANSVSA.

Din investigatii, a rezultat ca animalele afectate au fost crescute intr-o gospodarie din zona timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane si platforme de gunoi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE