FAO: se cauta noi metode de prevenire a daunatorilor plantelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Standardele de sanatate si siguranta ale plantelor sunt indispensabile. Ele faciliteaza comertul international in conditii de siguranta, contribuie la asigurarea securitatii alimentare, promoveaza productia durabila a agriculturii si contribuie la protejarea biodiversitatii si a mediului.

Garantii principali ai sanatatii si sigurantei plantelor la nivel global sunt Conventia Internationala pentru Protectia Plantelor (CIPP) si Standardele Internationale pentru Masurile Fitosanitare.

In aceasta saptamana in apropiere de orasul Moscova, FAO si Secretariatul Conventiei au reunit experti din 20 de tari si cateva organizatii internationale pentru un atelier intens de sase zile pentru a discuta eventualele modificari ale standardelor internationale pentru masurile fitosanitare. De asemenea, expertii isi propun sa-si aprofundeze cunostintele despre problemele fitosanitare si sa invete cum sa produca rapoarte nationale privind daunatorii.

“Comertul international sigur in conditii de siguranta nu poate functiona decat daca partenerii se straduiesc ca plantele si produsele vegetale sa nu aiba daunatori”, a spus Piotr Wlodarczyk, ofiter agricol al FAO.

El a mentionat ca minimizarea daunatorilor necesita o legislatie adecvata, cunostinte institutionale, material saditor fara daunatori si sisteme functionale pentru monitorizarea si prognoza daunatorilor.

“Este, de asemenea, foarte important ca tarile importatoare si exportatoare sa urmeze procedurile armonizate descrise in standardele internationale”, a adaugat el. “Intalnirea din aceasta saptamana are scopul unei informari mai aprofundate despre aceste standarde”.

Prevenirea daunatorilor, o prioritate a Conventiei

Scopul Conventiei si al standardelor internationale este de a preveni introducerea si raspandirea daunatorilor plantelor care au un impact negativ asupra plantelor, atat cultivate, cat si salbatice.

Imbunatatirea punerii in aplicare a acestor standarde in ceea ce priveste circulatia internationala a semintelor va constitui un punct central in atelier. Alte subiecte includ legaturile dintre sanatatea plantelor si protectia mediului (cu accent pe plantele straine invazive), gestionarea riscurilor generate de containerele maritime si “ePhyto [1]” – sistemul global nou dezvoltat pentru emiterea si schimbul de certificate fitosanitare electronice.

FAO ofera sprijin pentru punerea in aplicare a Conventiei. La atelier, Wlodarczyk a prezentat sapte dintre proiectele FAO la nivel de tara si unul dintre proiectele sale la nivel regional privind problemele fitosanitare.

“Fiecare regiune are propriile particularitati”, a spus el. ” Fiecare dintre tarile din regiune se confrunta cu diferite provocari: filoxera de struguri in Armenia, in Azerbaidjan – probleme de inspectie si la serviciile de diagnosticare, in Georgia – probleme de monitorizare, iar in Uzbekistan probleme ce tin de protectia soiurilor de plante”.

Evenimentele regionale precum aceasta conferinta ofera tarilor posibilitatea de a identifica similaritati si de a impartasi idei si experiente bune care vor ajuta la rezolvarea problemelor comune.

Intalnirea face parte dintr-o serie de ateliere regionale care se desfasoara in sapte regiuni din intreaga lume, organizate de Secretariatul CIPP in colaborare cu FAO si diverse organizatii internationale si regionale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE