septembrie 28, 2021

Metode utile prin care poti recupera bani de la stat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In zilele noastre, meseria de fermier impune si o colaborare foarte stransa cu anumite institutii, de care depindem in multe situatii pentru a ne desfasura lucrarile agricole in conditii optime. La randul lor, aceste institutii ale statului ne percep taxe si impozite.

Totusi, in unele cazuri, sumele datorate catre stat sunt impuse in mod eronat sau sunt achitate intr-un cuantum mai mare decat cel necesar, caz in care avem dreptul de a recupera acei bani. De asemenea, se mai pot recupera de la stat si anumite cheltuieli cu lucrarile agricole, insa doar daca fermierul este informat si solicita in mod expres aceasta rambursare. Iata care sunt principalele motive pentru care statul ne-ar putea datora bani.

1) Am platit statului mai mult decat trebuia

Din cauza informarii gresite sau a comunicarii defectuoase cu autoritatile, multi fermieri ajung sa achite un impozit mai mare decat cel datorat. Aceasta situatie este frustranta pentru oricine, insa persoana in cauza are dreptul de a solicita rambursarea sumei respective.

Pentru a primi banii inapoi, persoana respectiva trebuie sa depuna o cerere de restituire, care sa contina datele solicitantului, datele firmei si motivul pentru care se solicita restituirea. La cerere, se vor atasa si copii ale documentelor de plata ale solicitantilor. Cererea de restituire va fi solutionata in cel mult 45 de zile lucratoare iar banii vor fi returnati in contul solicitantului.

2) Am TVA de recuperat

Foarte multi fermieri au mai multe cheltuieli pentru care achita si Taxa pe Valoare Adaugata, cu toate ca acest lucru nu ar fi fost necesar. Atunci cand un cumparator persoana fizica sau juridica efectueaza o achizitie si achita o cota TVA mai mare decat cea colectata de stat, acel cumparator poate cere returnarea TVA.

Totusi, o persoana poate solicita rambursarea TVA doar daca valoarea datorata de catre stat este mai mare de 5.000 de lei. Pentru a solicita rambursarea, persoana in cauza trebuie sa completeze formularul 300, iar autoritatile au la dispozitie 45 de zile lucratoare pentru solutionarea cererii. Acest site ne ofera un ghid complet despre cum sa solicitam rambursarea de TVA dar si un calculator salariu extrem de util.

3) Mi-a fost impusa o poprire eronata

In cazuri deosebite, institutiile statului au posibilitatea de a ne pune poprire pe conturi, fara a ne oferi foarte multe explicatii. In majoritatea cazurilor, aceasta poprire este definitiva si ca simpli contribuabili nu avem vreo cale de a combate aceasta actiune.

Totusi, in unele cazuri, aceasta poprire a fost impusa eronat de catre autoritati. Cele mai comune greseli sunt acelea cand statul ne retine bani pentru o datorie pe care am achitat-o deja sau retine de doua ori aceeasi datorie (dubla poprire). In cazul in care semnalam o astfel de neregula, va trebui sa actionam statul in judecata, prezentand documentele care justifica ca poprirea a fost impusa in mod eronat. Daca documentele sunt suficient de clare, speta va fi solutionata rapid iar noi vom putea solicita returnarea banilor datorati de catre stat.

4) Trebuie sa-mi fie returnata acciza la motorina

Fermierii care efectueaza lucrari agricole mecanizate au dreptul de a solicita un ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina. Cunoscuta drept „subventia la motorina”, aceasta plata va fi acordata de APIA, sub forma unui ajutor de stat, insa putem considera ca reprezinta o returnare a cheltuielilor.

In anul 2018, ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina este de 1,73 lei pe litrul de motorina consumata. Rambursarea accizei la motorina se solicita printr-o cerere depusa la unul din sediile APIA iar cantitatea de motorina pentru care se face rambursarea este prestabilita de institutie (ex: cereale – 42 litri/ha, cartof – 50 l/ha, livezi 43 l/ha, etc.). In acest an, platile pentru subventia la motorina au inceput cu data de 18.06.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE