septembrie 30, 2022

Metode simple prin care-ti poti asigura succesul culturii de cereale, chiar si in anii nefavorabili

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada de semanat a culturilor de cereale se apropie cu pasi repezi, dar experienta anului agricol 2018-2019 nu a fost una foarte favorabila pentru multi fermieri. Conditiile meteo care au favorizat dezvoltarea bolilor si daunatorilor, fenomenele meteo extreme tot mai des raspandite si ploile din perioada recoltarii au facut ca multi dintre fermieri sa se vada cu recolte sub asteptari.

Situatia a fost cu atat mai rea, cu cat zone extinse, precum cea de vest, s-au confruntat cu atacuri masive de fuzarioza. Acestea au generat pierderi semnificative, in special in randul fermierilor care nu au aplicat tratamentele adecvate, la momentul optim. 

Iata cateva metode prin care poti preveni eventualele pierderi de recolta si iti poti asigura un spor de productie la cultura de cereale. Mai mult, in eventualitatea unui an nefavorabil, acestea iti pot asigura investitia si pot reduce pierderile la minim.

Alegerea soiului adecvat conditiilor din ferma

Exista numeroase soiuri disponibile in oferta producatorilor de seminte de cereale. Nu exista soiul perfect. Fiecare are propriile caracteristici, avantaje si dezavantaje. Ramane in sarcina ta sa asiguri un echilibru intre acestea. De exemplu, un anumit soi poate avea o productivitate ridicata, dar talie mare, ceea ce il face vulnerabil la cadere. Discuta cu alti fermieri cu experienta, realizeaza o cartare a solului si foloseste suprafete mici, pentru a testa mai multe soiuri sau tehnologii, pentru a vedea care sunt rezultatele optime. 

Respecta rotatia culturilor si pregateste cu atentie patul germinativ

Pregatirea patului germinativ e o veriga esentiala in lantul tehnologic. In functie de conditiile meteo si de starea solului, pregatirea poate necesita o lucrare de aratura, apoi intrarea cu combinatorul sau grapa cu discuri, pentru a afana terenul si a marunti bulgarii mari de pamant. 

Un asolament corect realizat are beneficii numeroase. Vorbim de asigurarea nutrientilor necesari, de scaderea riscului aparitiei unor boli daunatoare, de o mai buna prelucrare a terenului si de asigurarea premiselor necesare pentru o cultura postmergatoare de succes. Retine, cu cat perioada de rotatie este mai mica, cu atat este mai mare riscul aparitiei bolilor si buruienilor.

Protejeaza cultura inca de la semanat

Cultura ta este amenintata de agentii patogeni inca din momentul in care semintele au fost semanate. De aceea, este obligatoriu sa aplici un tratament la samanta. Acesta va asigura protectia bolilor cu transmitere prin sol. Noile tehnologii, precum pachetul systiva® 333 Fs + Premis®, de la BASF, asigura o protectie completa, inclusiv foliara, de la momentul infiintarii culturii, pana la momentul aplicarii celui de-al doilea tratament cu fungicid, in primavara. 

Combate eficient buruienile

Spre deosebire de buruieni, plantele de cultura sunt mult mai slab “echipate” in lupta pentru resurse, mai ales in primele stadii de vegetatie. De aceea, e necesar sa asiguri un teren curat de buruieni. Combaterea acestora se va face cu erbicide de calitate, specifice rezervei de buruieni din solele tale. Erbicidele selective pentru cultura si cele cu spectru larg de combatere sunt recomandate.

Acorda fertilizarii importanta cuvenita

Fertilizarea e esentiala pentru succesul culturii de cereale paioase. Acestea nu vor putea porni in vegetatie asa cum trebuie, in lipsa nutrientilor și a microelementelor necesare. O cultura care intra in iarna intr-un stadiu de dezvoltare insuficienta va avea cu siguranta de suferit. 

Exista doua mari tipuri de fertilizare: de toamna si de primavara. Ambele necesita ca tu sa stii necesarul de nutrienti din sol, informatii pe care le vei afla doar in urma unei analize chimice a acestuia. O regula generala pentru fertilizarea cerealelor spune ca, pentru o productie de 6 sau 7 tone la hectar, plantele au nevoie de aproximativ 134-136 de kilograme de azot la hectar, 69-71 de kilograme de fosfor la hectar si 79-81 kg de potasiu. Aceste cifre sunt insa orientative.

Fertilizarea de primavara se face in etape, in functie de nevoile biologice ale culturii. Ureea e preferata de multi fermieri, pentru aplicarea atunci cand temperaturile sunt mai mici de 15 grade.

Foloseste regulatori de crestere

Fertilizarea determina o buna dezvoltare a culturii, dar creste riscul de cadere a cerealelor paioase. Tulpinile trebuie sa sustina o greutate mai mare a spicului, putandu-se rupe in caz de vant sau precipitatii. Pentru a evita eventualele pierderi de recolta, poti folosi un regulator de crestere. Aceste produse contribuie la reducerea inaltimii tulpinilor, la intarirea peretilor celulari, la imbunatatirea arhitecturii plantei si, in unele situatii, la imbunatatirea dezvoltarii radacinilor, pentru o mai buna ancorare.

Combaterea daunatorilor

Odata rezolvate problemele de mai sus, mai ramane sa te ocupi de problema combaterii daunatorilor din cultura de cereale paioase. Insecte precum plosnita cerealelor, mustele cerealelor, tripsii, sau gandacul balos pot cauza pagube semnificative. In functie de istoricul zonei sau de avertizarile emise de autoritati, se pot face tratamente preventive, de avertizare sau curative. In afara aplicarii insecticidelor, masurile enumerate mai sus, precum semanarea la momentul potrivit, asolamentul corect sau lucrarile de pregatire a solului pot contribui si ele la micsorarea riscului de atac.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE