MADR: primii purcei gratis au ajuns la fermieri

Facebook
Twitter

Conform DAJ Mures, primii 20 de purcei din rasa Mangalita au ajuns recent la doi fermieri din judetul Mures. Purceii, proveniti  dintr-o crescatorie din Dumbravioara au fost livrati gratuit fermierilor, prin programul de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita initiat de MADR, relateaza Agerpres.

Cei 20 de purcei livrati sunt inscrisi in registrul genealogic si provin dintr-o crescatorie din localitatea Dumbravioara, spune presedintele DAJ Mures, Ioan Rus. Seful DAJ mai precizeaza ca cei doi fermieri au avut de indeplinit o serie de criterii pentru a fi eligibili primirii purceilor prin acest program.

„In judetul Mures, exista 81 de crescatori de porci interesati de acest program, pentru a prelua purcei, dintre care 40 sunt deja autorizati sanitar-veterinar. Pentru acest an, avem de livrat 220 de purcei proveniti din opt crescatorii, toti din rasa Mangalita. Dupa un an, dupa ce porcii ajung la greutatea de minimum 130 de kilograme, procesatorul cu care s-a semnat contractul va prelua cel putin 50% dintre acestia, restul depinde de crescator sa decida ce face cu ei, ii foloseste pentru prasila sau pentru consumul familiei. Procesatorul, care provine din judetul Sibiu, va prelua porcii cu 11 lei/kilogram viu”, a aratat Ioan Rus.

Conditii necesare pentru participarea la program

Pentru a beneficia de acest program, crescatorii de porci trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de eligibilitate, printre care: sa detina exploatatii inregistrate/autorizate sanitar veterinar, sa incheie un contract cu un procesator sau cu alta persoana juridica, sa primeasca cu titlu gratuit un numar par de purcei, minim 2 si maxim 10, de la un procesator sau de la o alta persoana juridica, cu care are incheiat contract.

„Purceii pentru crestere si ingrasare sunt preluati de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, in baza unui contract de livrare si transportati crescatorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezinta numarul de purcei primiti cu titlu gratuit din rasele Bazna si/sau Mangalita de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculeaza solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin inmultirea numarului de purcei cu 250 lei/cap purcel”, se preciza intr-un comunicat al Guvernului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE