Incepe distribuirea de purcei gratis. Cum ne putem inscrie in program

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform datelor MADR, programul de sustinere a raselor de porci Mangalita si Bazna a atras deja aproximativ 5.094 de crescatori si 188 furnizori de purcei interesati. De asemenea, exista solicitari din partea procesatorilor in cuantum de peste 5.000 capete de animal, noteaza Agerpres.

Programul isi va avea debutul oficial in comuna Rosia, judetul Sibiu, unde sub observarea sefului MADR, Petre Daea, un furnizor va livra unui crescator, 38 de purcei din rasele Bazna si Mangalita. Conform declaratiilor ministrului, MADR are suficienti bani disponibili incat sa poata sprijini atat furnizorii de material genetic cat si crescatorii de porci.

,,Avem bani in buget pentru acest program disponibili la MADR imediat cand vom da drumul la program. Producatorii de material biologic, cei care au matca si livreaza purcei, primesc banii necesari, respectiv 250 de lei pe fiecare purcel, iar procesatorii ii vor transporta si vor incheia un contract de livrare cu crescatorii de porci grasi. Acestia vor anunta procesatorul cand ajunge la o greutate de minimum 130 de kilograme sa vina sa ia porcul si sa-l sacrifice, dandu-i banii necesari si anume minimum 11 lei pe kilogramul de porc viu, in asa fel incat toti sa fie siguri de rezultatul muncii lor. Cei care livreaza purceii respectivi, se stie ca primesc banii imediat, iar cel care creste porcul gras, in momentul in care iese de pe poarta. Porcul este cantarit si producatorul este platit pentru munca lui, iar procesatorul are politica lui comerciala pentru valorificarea acestei cantitati’’, a declarat Ministrul Agriculturii in cazul unei conferinte de presa.

 Programul de sustinere pentru Bazna si Mangalita, 4 milioane de euro alocati

Schema de sprijin financiar pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita a fost aprobata de Guvern la data de 10 ianuarie si pana in anul 2020, vor fi alocate peste 4 milioane de euro.

Conform programului, crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita care isi desfasoara activitatea in cadrul productiei finale vor primi gratuit, un numar par de purcei, intre 2 si 10, pentru a-i creste, ingrasa si a-i livra catre un procesator cu care au incheiat un contract in prealabil.

,,Purceii pentru crestere si ingrasare sunt preluati de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, in baza unui contract de livrare si transportati crescatorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezinta numarul de purcei primiti cu titlu gratuit din rasele Bazna si/sau Mangalita de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculeaza solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin inmultirea numarului de purcei cu 250 lei/cap purcel’’, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.

Conditii de eligibilitate

Pentru a putea fi eligibili accesarii acestui program, solicitantii vor trebui sa indeplineasca anumite conditii. Ei trebuie sa detina exploatatii inregistrate sanitar veterinar, sa incheie un contact cu un procesator sau cu o alta persoana juridica, sa primeasca in mod gratuit minim 2 si maximum 10 purcei din rasa Bazna sau Mangalita, de la entitatea juridica cu care are deja incheiat contractul.

In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, crescatorii de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita si procesatorii/alte persoane juridice pot solicita inscrierea in program, in baza unei cereri, care se depune la directia agricola judeteana (DAJ), care ii inregistreaza in registrele unice corespunzatoare, precum si in registrul de evidenta al ajutorului de minimis. Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totala a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane lei, in limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat”, se mai precizeaza in comunicatul Guvernului.

Scopul programului

Scopul principal al acestui program este cresterea numarului de capete pentru rasele de Bazna si Mangalita din tara noastra dar si conservarea acestor doua rase de porci. Mai mult, programul urmareste si sa echilibreze balanta comerciala pentru carnea de porc, in conditiile in care Romania importa cea mai mare parte din carnea de porc proaspata sau congelata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE