Programul prin care fermierii primesc purcei gratuiti se modifica

Facebook
Twitter

Prin programul de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita in vederea producerii carnii de porc, mai multi fermieri au beneficiat de porci gratuiti, pe care ii vor creste si ii vor livra furnizorilor la un pret prestabilit, pe baza unui contract deja semnat.

Pentru inscrierea in program, furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, furnizorii si procesatorii au avut o perioada de 90 de zile, pana la data de 15 aprilie. Dupa incheierea perioadei de inscriere, au participat la program: 223 furnizori, 28 de procesatori si 3.410 crescatori.

Schimbari aduse programului

Avand in vedere interesul crescut al multor fermier pentru acest program, s-a decis ca acesta sa fie deschis permanent pentru inscriere, luand in considerare faptul ca pe parcursul Programului, crescatorii pot deveni ei insisi furnizori de purcei.

Astfel, atat furnizorii de purcei cat si crescatorii se pot inscrie in program pe baza unei cereri, cu conditia ca cererea de plata si documentele insotitoare sa se depuna in conformitate cu termenul prevazut, dar nu mai tarziu de 30 decembrie 2020.

Reglementari suplimentare                 

Conform noului act normativ, beneficiarii vor fi considerati eligibili daca detin exploatatii inregistrate in Sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor (SNIIA) supuse controlului si autorizarii  sanitar veterinare.

Pentru a da posibilitatea crescatorilor de a deveni furnizori de purcei, hotararea mentioneaza si ca purceii nascuti in exploatatia crescatorului pot fi distribuiti altor fermieri in cadrul programului sau pot fi vanduti pe piata libera. Pana acum, animalele nelivrate puteau fi folosite in exploatatia proprie doar pentru reproductie sau autoconsum.

Totusi, hotararea mentioneaza ca un crescator de porci din rasele Bazna si Mangalita care doreste sa devina furnizor nu poate indeplini in acelasi timp si calitatea de furnizor si cea de crescator de porci in cadrul programului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE