Fonduri europene pentru apicultori. Care este data limita de depunere a cererii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Apicultorii care doresc sa achizitioneze accesorii apicole si nu dispun de finantarea necesara pot accesa un sprijin financiar prin Programul National Apicol 2018, prin care le va fi decontata o parte din valoarea accesoriilor cumparate.

Sunt considerate eligibile accesarii acestui sprijin toate persoanele incadrate ca apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite in conformitate cu prevederile legale.

Conditii de eligibilitate:

1) apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii;

2) sa achizitioneze urmatoarele accesorii apicole: colector polen, colector propolis, uscator polen, incalzitor miere;

3) achizitionarea colectoarelor de polen sau a colectoarelor de propolis se face maximum de doua ori pe perioada derularii Programului/beneficiar.

4) achizitionarea uscatorului de polen sau a incalzitorului pentru miere se face o singura data pe perioada derularii Programului/beneficiar.

Care sunt cheltuielile eligibile

1) pretul fara TVA pentru decontarea achizitiei decolectoare de polen sau colectoare de propolis, pentru un nr. de cel mult de 20% colectoare din totalul stupilor cu familii de albine detinuti de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, cu conditia sa mentina minimum 3 ani accesoriile achizitionate;

2) pana la 75 % din pretul fara TVA pentru decontarea achizitiei de uscator de polen sau incalzitor miere, cu conditia sa mentina minimum 3 ani accesoriile achizitionate.

Documentele necesare

a) copia actului de identitate – B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice;

b) copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare (P.F.A./I.I./I.F./ sau persoane juridice.

c) adeverinta eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute, emisa inainte de efectuarea achizitiilor;

d) copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz;

e) copia facturii de achizitie a accesoriilor apicole;

f) copia documentelor de efectuare a platii accesoriilor apicole;

g) documentul de identificare financiara;

h) declaratie pe propria raspundere ca va pastra minimum 3 ani accesoriile achizitionate.

Termenul limita de depunere a cererii de finantare

APIA informeaza ca plata sprijinului financiar se va efectua dupa finalizarea tuturor controalelor aferente cererilor de plata depuse pentru Programul National Apicol si dupa centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea incadrarii in plafonul alocat.

„Platile aferente anului 2018 se efectueaza la cursul de schimb de 4,6585 lei/euro stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 29 decembrie 2017”, arata un comunicat al APIA.

Tot in comunicatul APIA se precizeaza ca cererile de finantare se pot depune la centrele judetene ale institutiei, pana la data de 1 august.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE