Ministrul Daea a declarat ca programul pentru tomate este unul reusit, in conditiile in care peste 8.600 de producatori au intrat pe piata cu tomate 100% romanesti, noteaza Agerpres.
,,Astazi, in piete, sunt peste 8.600 de producatori de legume care sunt cu tomatele romanesti pe piata. (…) Este un program reusit, un program care a dat vigoare satelor. Foarte multi tineri s-au angajat in aceasta activitate, multi dintre ei cu succes. Sigur ca unii au avut si rateuri la inceput, dar si-au revenit, pentru ca si-au putut replanta suprafetele care au fost afectate”, a spus Daea.
Ministrul incurajeaza cumparatorii sa achizitioneze doar tomate romanesti, in conditiile in care unele din legumele si fructele ce provin din spatiul extracomunitar sunt infestate cu diferite pesticide si alti agenti daunatori omului.
Fermierii romani sunt tot mai interesati de formarea cooperativelor
Ministrul mai indeamna cumparatorii sa se orienteze spre supermarketurile in care functioneaza cooperativele de legumicultori, pentru a avea siguranta ca beneficiaza de produse autentice si pentru a sustine agricultura romaneasca.
,,In retelele de supermarketuri sa se duca spre cooperativele care s-au format. Am realizat de-a lungul vremii cooperative. In Olt sunt 840 de legumicultori care au depus deja dosare pentru a primi subventia la tomate, pentru ca au livrat cantitatea de legume pe care trebuie sa o livreze in conditiile legii”, mai spune ministrul.
Programul de sprijin pentru tomate continua
Pana la jumatatea lunii mai au fost depuse peste 11.000 de cereri pentru inscrierea in programul de sprijin pentru tomate cultivate in sere sau solarii. Cei mai multi legumicultori sunt din judetul Olt (3.937), Dolj (1.643) si Galati (1.590). Peste 10.000 dintre solicitanti au efectuat deja plantarea tomatelor.
Programul de sprijin pentru cultivatorii de tomate se afla in al doilea an de implementare si are scopul de a asigura necesarul de consum intern de tomate proaspete din productia autohtona.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de cel putin 2.000 de kilograme, dovedita cu documente justificative, noteaza Ministerul Agriculturii.