Ministrul Daea, noutati despre programul prin care se ofera purcei gratuiti fermierilor

Facebook
Twitter

Seful MADR, Petre Daea  a fost prezent pe 6 martie in comuna Rosia din judetul Sibiu, unde a inaugurat programul pentru cresterea porcilor Bazna si Mangalita. Facand personal livrarea de purcei de la un furnizor catre un crescator, ministrul a explicat ca momentan sunt depuse solicitari de la peste 5.000 de crescatori si ca programul va fi continuat pentru inca opt ani, noteaza Agerpres.

,,Evident ca acest program va continua an de an, timp de opt ani (…) Il vom continua si il vom realiza in asa fel incat sa satisfacem si pe crescatorii de material biologic, dar intr-un final si pe consumatorul care asteapta sa manance un porc bun”, a precizat Petre Daea.

Ministrul a mai mentionat ca prin acest program, carnea porcilor din aceste rase va fi disponibila cat mai curand pe rafturile magazinelor romanesti.

Tot Daea a precizat ca pana in prezent, peste 5.000 de crescatori s-au inscris in program, dorind sa creasca purcei din rasele Bazna si Mangalita, insa a explicat ca este nevoie de 50.000 de exemplare pentru a satisface cererea. In viziunea ministrului, acest lucru poate fi realizat in timp, in conditiile in care exista doar 188 de fermieri care mai poseda material biologic pentru aceste rase.

,,Spuneam de la bun inceput: Romania, din nefericire, a abandonat aceste doua rase. Prin grija multora din Romania, si in situatia asta se afla 188 de fermieri sau de crescatori care au material biologic, prin grija lor, prin multiplicarea materialului biologic (vom face fata n.red.) la toate solicitarile pe care le au cei care s-au inscris in program (…) Insa sigur, stiti foarte bine ca acest porc nu creste peste noapte, iar in perioada asta unii cresc si ajung la 130 de kilograme, altii se reproduc, luam purceii si ii distribuim. Ii vom avea in timp”, a mai spus Daea.

Ministrul, prezent la inaugurarea programului

Petre Daea a mai precizat ca a ajutat personal la incarcarea celor 38 de purcei, care au constituit prima tranzactie din Programul pentru cresterea porcilor Bazna si Mangalita. ,,Unii dintre purcei au avut si 15 kilograme, pentru ca i-am simtit la mana cand i-am luat’’, mai spunea ministrul.

,,Avem bani in buget pentru acest program disponibili la MADR imediat cand vom da drumul la program. Producatorii de material biologic, cei care au matca si livreaza purcei, primesc banii necesari, respectiv 250 de lei pe fiecare purcel, iar procesatorii ii vor transporta si vor incheia un contract de livrare cu crescatorii de porci grasi. Acestia vor anunta procesatorul cand ajunge la o greutate de minimum 130 de kilograme sa vina sa ia porcul si sa-l sacrifice, dandu-i banii necesari si anume minimum 11 lei pe kilogramul de porc viu, in asa fel incat toti sa fie siguri de rezultatul muncii lor’’, declara ministrul agriculturii acum o saptamana in cadrul unei conferinte de presa.

Pentru a beneficia de acest Programul pentru cresterea porcilor Bazna si Mangalita, crescatorii de porci trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de eligibilitate, printre care: sa detina exploatatii inregistrate/autorizate sanitar veterinar, sa incheie un contract cu un procesator sau cu alta persoana juridica si sa primeasca cu titlu gratuit un numar par de purcei, minim 2 si maxim 10, de la un procesator sau de la o alta persoana juridica, cu care are incheiat contract.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE