lemn de foc

Peste 1,2 milioane de metri cubi de lemn, furate din parcurile nationale in ultimii 5 ani. Autoritatile cauta vinovati

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Andrei Ciurcanu, investigator Agent Green, a declarat ca o cantitate de 1,2 milioane de metri cubi de lemn a fost exploatata din parcurile nationale ale Romaniei, incepand din anul 2014 pana in prezent, adica echivalentul unei paduri seculare de 3.600 de hectare, noteaza Agerpres.

Reprezentantul Agent Green a atras atentia ca oficialii europeni au afirmat, la ultima intalnire avuta in urma cu patru zile la Bruxelles, ca Romania risca un nou infringement pe mediu din cauza exploatarilor ilegale de lemn.

„Romania traverseaza una dintre cele mai grave crize de mediu inregistrate la nivelul Uniunii Europene, iar distrugerile si exploatarile care se petrec in Parcurile Nationale si siturile Natura 2000, arii naturale teoretic protejate prin lege, au ajuns saptamana trecuta in atentia oficialilor de la Bruxelles, cand Agent Green si EuroNatur au prezentat in premiera membrilor Parlamentului European si ai Comisiei Europene derapajele si abuzurile care sunt permise si incurajate de autoritatile din Romania. Investigatia noastra a fost realizata prin metode jurnalistice, pentru ca institutiile statului carora le-am solicitat informatii despre amenajamentele din Romania ne-au refuzat. De exemplu, Romsilva ne-a spus ca aceste date sunt secrete”, a spus Ciurcanu.

Lemnul furat, transportat in peste 60.000 de camioane

Investigatorul a mai precizat ca acest lemn a fost incarcat in peste 60.000 de camioane, adica o coloana de camioane pline cu busteni de la Bucuresti pana la Nadlac.

Investigatiile Agent Green au dezvaluit practicile ilegale, respectiv: distrugerea albiilor raurilor de munte care au fost utilizate ilegal pentru transportarea bustenilor, exploatari ilegale in interiorul rezervatiilor sau a padurilor virgine, incalcarea prevederilor planului de management a parcurilor, lipsa ordinelor de ministru pentru planurile de amenajament, distrugerea iremediabila a unor situri de importanta europeana, taieri de arbori fara documente legale, interpretarea abuziva a unor articole de lege pentru a motiva exploatari in arii protejate.

Datele oficiale arata ca, in prezent, in Romania, exista 1.572 de arii naturale protejate (peste 23% din suprafata tarii), din care 1.066 de arii naturale protejate ce necesita custodie. Ariile naturale protejate care nu necesita structuri de administrare sunt atribuite in custodie unui numar de 142 de entitati pentru 260 de custodii (ONG-uri, societati comerciale, institutii de invatamant, cercetare etc.).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE