Cat costa un metru cub de lemn de foc? Romsilva a vandut deja populatiei 1,37 milioane metri cubi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Romsilva, in primele 10 luni ale acestui an, peste 1,37 milioane de metri cubi de lemn de foc au fost vandute populatiei, la un pret mediu de 180 lei/mc fara TVA. Pana la finalul anului, autoritatea estimeaza ca va furniza 1,7 milioane de metri cubi, noteaza Agerpres.

„Preturile de vanzare a lemnului pentru foc variaza, in principal, in functie de specie, conditia de livrare (daca lemnul se livreaza din depozit sau de la locul de recoltare) si cheltuielile efectuate pentru aducerea acestuia in conditii de livrare (exploatare, transport, sectionare, manipulare, paletizare). In aceste conditii, pretul minim de valorificare a fost de 118 lei/mc, iar pretul maxim a fost de 415 lei/mc. Mentionam ca potrivit reglementarilor in vigoare, poate fi valorificat direct catre populatie, unitati de interes local finantate integral sau partial de la bugetul de stat sau de la bugetul local, care nu desfasoara activitate economica in sensul reglementarilor comunitare in domeniul ajutorului de stat, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, asociatiilor si fundatiilor infiintate conform legii, lemnul de foc si lemnul de lucru cu diametrul cu diametrul la capatul gros de maximum 24 cm precum si alte sortimente de lemn de lucru, daca acestea au fost oferite la licitatii, dar nu au fost adjudecate. Astfel se justifica pretul maxim de valorificare mentionat mai sus”, sustin reprezentantii regiei.

Unde au fost vandute cele mai mari volume de lemn de foc

Conform Romsilva, cele mai mari volume de lemn de foc au fost vandute in judetele Suceava (203.021 mc la pretul mediu de 123 lei/mc), Bacau (79.677 mc la pretul de 165 lei/mc) si Neamt (75.721 mc la pretul de 159 lei/mc).

Potrivit reprezentantilor Romsilva, in general, ca lemn pentru incalzire, este solicitat si se utilizeaza sortimentul denumit “lemn de foc” adica lemnul care nu poate fi utilizat pentru alte utilizari si prelucrari industriale superioare (pentru obtinerea de furnire, cherestele etc). Pentru lemnul de foc din specii de esenta tare, respectiv fag, stejar, carpen, exista o cerere mai mare fata de cel de rasinoase si alte esente moi (plop sau salcie).

In ultimii ani s-a reusit cresterea volumului de lemn pentru foc oferit populatiei, de la aproximativ 788.400 mc in 2016, circa 1,034 milioane mc in 2017, pana la 1,704 milioane mc in 2018.

Consiliul Concurentei: incalzirea pe lemne nu este eficienta

Conform unei analize a Consiliului Concurentei, lemnul de foc este o materie scumpa, utilizata in sobe ineficiente energetic si poluante.

“Inlocuirea dispozitivelor de incalzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o prima etapa a procesului de diminuare a cantitatii de lemn de foc utilizata pentru incalzire”, arata analiza publicata autoritatii de concurenta publicata in data de 9 septembrie 2019.

Potrivit datelor INS, lemnul de foc este principala sursa de incalzire in Romania, numarul gospodariilor in care se utilizeaza lemnul de foc ca mijloc de incalzire fiind de 3,415 milioane, respectiv 45,71% din totalul gospodariilor inregistrate la nivel national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE