Peste 15.000 metri cubi de lemn, taiati ilegal in primele 6 luni din 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Romsilva, volumul taierilor ilegale de paduri administrate de Regia Nationala a Padurilor (RNP) a scazut cu aproape 20% in primul semestru al anului si a ajuns la 15.623 metri cubi, fata de 19.450 metri cubi defrisati ilegal anul trecut, noteaza Agerpres.

Conform datelor furnizate de Romsilva, cuantumul total al pagubelor cauzate de pasunatul excesiv si de defrisarile ilegale se ridica la 6,974 milioane de lei. Din cele 813 infractiuni silvice constatate de autoritati, pana in prezent au fost rezolvate doar 15. De asemenea, au fost constatate si 6.118 de contraventii silvice, fiind aplicate amenzi in valoare totala de 12,892 milioane de lei.

„Pentru a preveni taierile ilegale, angajatii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva au efectuat in total, in primele sase luni, 45.862 de actiuni de control la circulatia materialului lemnos, din care 8.899 au fost efectuate impreuna cu Politia Romana. De asemenea, au fost efectuate alte 113 controale la instalatiile de debitat masa lemnoasa, 73 fiind efectuate impreuna cu politisti, in baza protocoalelor de colaborare”, se arata in comunicatul emis de Romsilva.

Angajati Romsilva, agresati de hotii de lemne

Autoritatea mai precizeaza ca numarul agresiunilor asupra personalului responsabil cu paza padurilor se mentine inca la un nivel ridicat, 20 de angajati fiind agresati in primele sase luni ale anului, angajati ce au avut nevoie de ingrijiri medicale.

„Ingrijorator este faptul ca, pentru prima oara, s-au inregistrat cazuri in care grupuri infractionale au actionat premeditat impotriva personalului silvic, in judetul Caras – Severin trei angajati ai Romsilva fiind agresati si apoi amenintati de un grup specializat in furturi de material lemnos din zona Anina, iar in judetul Suceava o proprietate a unui padurar a fost incendiata de presupusi infractori, cazurile fiind cercetate in prezent de organele de cercetare penala”, mentioneaza Romsilva.

In prezent, RNP – Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare paduri proprietatea publica a statului si asigura servicii silvice pe baze contractuale pentru aproximativ un milion de hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE