Cum planuiesc autoritatile sa stopeze defrisarile ilegale si sa reimpadureasca Romania

Facebook
Twitter

Conform ministrului Apelor si Padurilor, Ioan Denes, peste 6.500 hectare de terenuri au fost impadurite in primele sase luni ale anului pe suprafete din fondul forestier proprietatea publica a statului, respectiv proprietate publica si privata, iar in aceasta primavara s-au plantat perdele forestiere de protectie pe 8,2 hectare, noteaza Agerpres.

„In cadrul masurii „Minim 6.000 de hectare impadurite” au fost realizate, in primele 6 luni ale anului, lucrari de impaduriri pe o suprafata de 6.518 hectare in fondul forestier proprietate publica a statului, proprietate publica a UAT (Unitati Administrativ Teritoriale, n.r.) si proprietate privata. A fost impadurita o suprafata de peste 30 hectare in cadrul Programului ‘Padurea Centenar’, actiune care va continua in toamna. (…)Au fost promovate trei proiecte de hotarare de Guvern pentru exproprierea a 87,629 hectare de terenuri pe care urmeaza sa se realizeze perdele forestiere de protectie. In primavara s-au plantat perdele forestiere de protectie pe 8,2 hectare de teren”, a spus Denes.

Sprijin financiar de 23,3 milioane de lei pentru proprietarii de paduri aflate in arii protejate

Ministrul a mai spus ca proprietarii ale caror paduri se aflau in arii naturale protejate au primit un sprijin in valoare totala de 23,3 milioane de lei, sprijin ce a fost acordat pentru a compensa pierderile acestora de venit. De asemenea, pentru asigurarea pazei terenurilor forestiere, inclusiv pentru terenurile forestiere la care nu se cunosc proprietarii, s-au decontat de la bugetul de stat sume in valoare de 691.344 lei pentru o suprafata de 35.282 de hectare.

Masuri pentru a stopa defrisarile ilegale

Ministrul a vorbit si despre programul SUMAL, un sistem special conceput pentru a „urmari circulatia materialelor lemnoase, din padure si pana in depozitele finale, cu un grad de precizie foarte mare”, cu ajutorul unei drone.

„In vederea cresterii gradului de siguranta in ceea ce priveste buna administrare si exploatare a padurilor au fost create bazele unui nou sistem de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL) astfel incat sa se poata urmari circulatia materialelor lemnoase, din padure si pana in depozitele finale, cu un grad de precizie foarte mare. Au fost finalizate procedurile de achizitie in vederea dotarii Directiei de Control din cadrul Ministerului Apelor si Padurilor cu o drona si doua GPS-uri de ultima generatie”, a explicat ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE