Cum planuiesc autoritatile sa rezolve criza lemnului de foc

Facebook
Twitter

Ministerul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, a declarat ca Modificarea adusa Codului Silvic si aplicarea unor masuri dispuse prin ordin oficial au rezolvat criza lemnului de foc, relateaza Agerpres.

Intr-un comunicat, ministerul a transmis ca, in opinia sa, criza lemnului de foc a fost rezolvata in urma modificarii Codului silvic si prin aplicarea unor masuri dispuse prin ordin de ministru. „In acest sens, demnitarul a amintit recoltarea arborilor doborati accidental de factori naturali, precum si crearea cadrului legal prin care proprietarii de drept ai unui domeniu silvic sub 10 hectare, nedetinatori ai titlului de proprietate (de exemplu nu a facut succesiunea) pot exploata, conform legii, suprafata respectiva daca fac dovada ca au achitat impozitul pe teren si au un contract de prestari servicii cu autoritatea silvica, institutie care va face exploatarea masei lemnoase”, se mentioneaza in comunicat.

Masurile de conservare a parcurilor naturale

Tot in domeniul silvic, Ioan Denes, a vorbit despre masurile luate in ceea ce priveste parcurile naturale.

„Prin masurile de management si ocrotire a padurilor care se aplica in prezent de structurile silvice de administrare si care s-au aplicat de-a lungul timpului s-a creat posibilitatea constituirii si functionarii unei serii semnificative de arii protejate in aceasta zona. Amintesc, Parcul National Piatra Craiului, de pe teritoriile judetelor Brasov si Arges, cu 10,9 mii hectare de fond forestier, adica 73,4% din suprafata totala a parcului, din care, o suprafata de 5,8 mii hectare este zona de protectie stricta si de protectie integrala, in care este interzisa exploatarea resurselor naturale. De asemenea, Parcul Natural Bucegi, de pe teritoriile judetelor Brasov, Dambovita si Prahova, cu 21,4 mii hectare de fond forestier, adica 65,9% din suprafata totala a parcului, din care o suprafata de 6,6 mii hectare este zona de protectie stricta si de protectie integrala’, a spus Denes.

In acelasi context, ministrul a subliniat ca pe segmentul padurilor virgine si cvasivirgine includerea acestor suprafete are loc in Catalogul National, unde sunt deja inregistrate 21.100 de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE