Comisia UE solicita Romaniei sa stopeze defrisarile ilegale. Ce masura a fost adusa in discutie?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia UE se implica in razboiul impotriva defrisarilor ilegale din Romania si solicita autoritatilor din tara noastra interzicerea vanzarii pe piata intracomunitara a materialului lemnos si a produselor fabricate din busteni recoltati in mod ilegal, se arata intr-un document emis de executivul de la Bruxelles.

Autoritatile nationale nu au reusit sa verifice in mod eficient operatorii si sa aplice sanctiunile ce se impun. Deficientele din legislatia nationala nu permit autoritatilor sa verifice cantitatile masive de busteni recoltati ilegal. In plus, Comisia Europeana a descoperit ca autoritatile romane gestioneaza padurile, inclusiv taierile autorizate, fara a evalua in prealabil impactul asupra habitatelor protejate, asa cum se cere conform Directivei privind habitatele si Directivei privind evaluarea strategica de mediu. Mai mult, exista deficiente in accesul publicului la informatiile legate de mediu in planurile de gestionare a padurilor.

De asemenea, Comisia Europeana a descoperit ca habitatele forestiere protejate s-au pierdut in cadrul siturilor protejate Natura 2000, incalcandu-se Directivele privind habitaturile si pasarile. In urma analizarii in detaliu a argumentelor transmise de Romania in urma scrisorii de punere in intarziere trimise in februarie 2020, Executivul comunitar a ajuns la concluzia ca problemele de pe teren nu au fost rezolvate. Prin urmare, Comisia Europeana emite acum un aviz motivat. Daca Romania nu actioneaza in termen de o luna, CE ar putea trimite cauza la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE