Romsilva planuieste sa reimpadureasca 12.600 de hectare de teren in 2019. Care este bugetul acestui proiect

Facebook
Twitter

Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihailescu, a declarat ca o suprafata de 12.600 de hectare de teren aflata in proprietatea publica a statului si in administrarea Romsilva va fi reimpadurita in 2019, iar bugetul alocat pentru aceasta actiune fiind de 193 de milioane de lei, noteaza Agerpres.

„Regia Nationala a Padurilor – Romsilva are in plan sa reimpadureasca in acest an o suprafata de 12.600 de hectare din suprafetele de teren aflate in proprietatea publica a statului si in administrarea Regiei. Dintre acestea, 8.000 de hectare sunt regenerari naturale si 4.680 de hectare sunt regenerari artificiale prin lucrari de reimpaduriri. De asemenea, mai facem lucrari de completari ale plantatiilor facute in anii anteriori, si care s-au uscat si le vom inlocui cu altele, pe o suprafata de 1.641 de hectare si niste plantatii care au fost afectate de calamitati, precum seceta sau incendii, pe o suprafata de 148 de hectare. Astfel, noi impadurim anul acesta 12.600 de hectare, folosim 27 de milioane de puieti forestieri, toti proveniti din pepinierele noastre proprii. Avem un buget alocat de 193 de milioane de lei, bani constituiti in cont pe care ii folosim pentru a reimpaduri aceste suprafete. Pe site-ul nostru se gaseste lista tuturor parcelelor unde noi impadurim, coordonate si harta cu acestea”, a afirmat Mihailescu.

Seful Romsilva a adaugat ca, in prezent, sunt intocmite documentatii tehnice pentru constructia de perdele forestiere pe 592 de hectare, pe autostrazi si drumuri nationale.

„Conform legislatiei romanesti, statul roman si-a asumat responsabilitatea infiintarii perdelelor forestiere pe marginea principalelor cai de comunicatii – autostrazi si drumuri nationale. La acest moment, sunt intocmite documentatii tehnice pentru 592 de hectare, insemnand proiecte tehnice, proceduri legale pentru exproprieri pentru cauza de utilitate publica, lucrari si servicii de cadastru, lucrari si servicii juridice pentru exproprieri, urmand ca dupa ce facem aceste lucrari sa facem cartile funciare pentru aceste suprafete in numele statului roman, sa platim cetatenilor pe care ii identificam ca proprietari ai acestor suprafete banii pentru despagubiri, conform rapoartelor de expertiza intocmite de experti evaluatori. Dupa aceea, vom trece la lucrarile de impadurire pe aceste suprafete”, a spus Gheorghe Mihailescu.

Acesta a subliniat, totodata, ca, la nivel national, exista doar 10 kilometri de perdele forestiere.

„Anul trecut, am realizat o suprafata de 8 hectare si o lungime de 2,7 km in judetul Calarasi, pe A2. Tot pe A2, anul acesta am mai facut in judetul Calarasi inca 6,74 de hectare pe o lungime de 2,25 km, iar in judetul Constanta avem, acum, o suprafata de 7,37 de hectare pentru o lungime de 2,12 kilometri. De asemenea, avem exproprierea pentru o suprafata de inca 6 hectare, dar pentru care suntem in discutii cu proprietarul, intrucat acolo proprietarul de la momentul in care noi am declansat procedurile a semanat terenul si are culturile lui proprii. La ora actuala, evaluam daca facem perdeaua forestiera acum sau in toamna, dar inclinam sa-i dam dreptul proprietarului sa-si recolteze graul in vara si noi sa intram din toamna (…) La acest moment, practic noi avem perdele pentru aproape 200 de kilometri la nivel de proiecte si documentatie intocmite, in diverse stadii de lucru. In prezent, avem plantati circa 10 kilometri de perdele forestiere la nivel national si mai avem inca 80 de hectare pe care care speram ca, in toamna, sa le impadurim. Este un demers pe care vrem sa-l facem in buna colaborare cu autoritatile locale si cu comunitatile”, a sustinut directorul general Romsilva.

 

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a organizat, joi, o actiune de plantare a unor perdele forestiere in proximitatea autostrazii A2, pe raza localitatii Siminoc din judetul Constanta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE