Europarlamentarul roman Laurentiu Rebega considera ca Romania ar trebui sa profite de presedintia Consiliului European si sa rezolve problema egalizarii subventiilor acordate tuturor fermierilor europeni.
„Actualul mandat al Parlamentului European urmeaza sa se incheie in cateva luni. In mai 2019, alegerile europene vor aduce o alta configuratie a Parlamentului care se va confrunta cu alte provocari importante, dar cu o situatie institutionala mai clara. Reforma politicii agricole este in plina desfasurare”, a declarat Rebega intr-un comunicat de presa.
Europarlamentarul arata ca la sfarsitul anului 2018, in cadrul Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala s-au discutat doua optiuni:
Cele doua solutii propuse de europarlamentarul roman
„1. Sa se lucreze pentru a adopta o pozitie in prima lectura care sa fie votata in plenul Parlamentului european inainte de incheierea mandatului. Votul in plen va asigura un anumit „acquis”, iar documentul rezultat va urma sa stea la baza continuarii procesului legislativ cu noul grup de europarlamentari membri ai Comisiei pentru agricultura, dupa alegeri
2. Din motive politice sau poate din lipsa de timp sa nu se ajunga la un document de votat in plenul Parlamentului inaintea incheierii mandatului. In acest caz, se va da un vot doar in cadrul Comisiei pentru agricultura. Acest text va fi luat in considerare, sau nu!, de urmatorul grup de europarlamentari membri ai comisiei pentru Agricultura. Este probabil ca noii deputati europeni sa prefere sa abordeze reforma de pe o noua pozitie”, sustine oficialul european.
Cadrul legislativ prin care se poate adopta aceasta masura
Ceea ce mai ramane de facut este, insa, egalizarea platilor directe intre fermierii europeni: ”Aceasta chestiune este foarte importanta pentru mine si as dori sa fie rezolvata pe ultima suta de metri, pe perioada presedintiei romanesti a Consiliului. Indiferent ca se va ajunge la un text adoptat doar in cadrul actualei Comisii pentru agricultura, sau ca se va vota in plenul Parlamentului, expertii trimisi de catre Ministerul Agriculturii din Romania trebuie sa puna presiune oriunde pot, la orice intalnire cu ceilalti reprezentati, pentru a sprijini acest demers de egalizare a platilor directe”.