Sarbatoarea Mierii, cel mai important targ pentru apicultura romaneasca isi deschide portile in curand

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mii de apicultori din tara si din strainatate sunt asteptati, la sfarsitul acestei saptamani, la Blaj, in judetul Alba, la „Sarbatoarea Mierii”, cel mai mare targ apicol din Romania. Ajunsa in acest an la cea de-a XII- a editie, „Sarbatoarea Mierii” se va desfasura, in perioada 22 –  24 martie 2019, in Piata 1848 din centrul municipiului Blaj si va cuprinde atat un targ de miere si produse apicole dar si conferinte pe teme de apicultura si spectacole artistice.

Targul gazduieste in premiera pentru Romania conferinta internationala BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa, care se va desfasura la Palatul Cultural din Blaj si va reuni specialisti de marca din opt tari.  Printre participanti se vor afla si 50 de reprezentanti ai celor mai importante companii ambalatoare de miere din Europa (din Polonia, Franta, Romania, Germania, Spania, Israel, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Italia, Grecia) pentru a discuta problemele si oportunitatile pietei internationale a mierii.

„Sarbatoarea Mierii” va reuni 150 de expozanti din tara si din strainatate, din circa 20 de tari precum Romania, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Franta, Croatia sau Grecia. Vizitatorii vor putea gasi la targ miere si produse apicole, dulciuri de casa realizate cu miere, produse cosmetice cu miere dar si utilaje si echipamente moderne folosite in apicultura. Nu va lipsi nici sectiunea dedicata mesterilor populari care vor expune obiecte traditionale. „Sarbatoarea Mierii” va cuprinde si evenimente culturale de la concerte in aer liber de muzica usoara si populara pana la dansuri si teatru pentru copii. Invitatul special va fi Anna Lesko care va sustine, sambata seara, un concert.

Editia din acest an a Sarbatorii Mierii a fost prezentata, luni, la Blaj, intr-o conferinta de presa sustinuta de Ion Dumitrel – presedintele Consiliului Judetean Alba, Gheorghe Valentin Rotar – primarul municipiului Blaj, Dorin Dogaru – presedintele Asociatiei Procesatorilor si Exportatorilor de Miere din Romania, Alina Varadi – coordonatorul Conferintei BeeCome (Casa BIO) si Victor Mates – fondatorul companiei apicole Apidava.

„Consiliul Judetean Alba a fost tot timpul un partener al mediului economic, implicandu-se in numeroase evenimente ce au ca scop promovarea produselor locale si al potentialului de afaceri local. Ne dorim sa avem in Alba companii puternice, ne dorim ca intreprinzatorii mici, mijlocii si mari sa se poata dezvolta pentru ca impreuna cu ei se dezvolta judetul in ansamblu. Apicultura a devenit mai mult decat o traditie in judetul Alba, iar organizarea, in acest an, la Blaj, a unuia dintre cele mai importante evenimente apicole din Europa este o recunoastere a calitatii apiculturii din Alba. Este pentru prima data cand Romania organizeaza Conferinta internationala BeeCome si suntem onorati ca Blajul este gazda acestui eveniment. Sarbatoarea Mierii a devenit, deja de mai multi ani, cea mai importanta sarbatoare apicola din Romania, iar in acest an Blajul devine si capitala europeana a mierii.”, a declarat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba.

„Va invit la Sarbatoarea Mierii 2019, Blajul este pregatit sa devina un oras dulce si sa-si primeasca oaspetii! Sunt sigur ca cea de-a XII-a editie a manifestarii va fi, ca in fiecare an de altfel, un real succes. Cu atat mai mult cu cat, in acest an, Blajul va fi capitala europeana a mierii, iar sarbatoarea va tine trei zile! Dincolo de aspectul comercial pe care il are festivalul, in aceasta editie beneficiem de o importanta latura academica data de conferintele tematice ce vor fi organizate si care, cu siguranta, vor atrage interesul nu doar al specialistilor, ci al tuturor pasionatilor de apicultura. Tinand cont de nivelul la care a ajuns Sarbatoarea Mierii la Blaj si de calitatea produselor promovate, mi-as dori ca evenimente de aceasta tinuta sa fie cat mai des organizate in comunitatea noastra si nu numai”, a spus Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj.

„Romania este cunoscuta pe plan european ca un producator important de miere si produse apicole. In anii ’70 apicultura din Romania era prima din lume ca organizare si strategie nationala, modelul romanesc fiind preluat de multe alte tari la nivel mondial. In prezent, Sarbatoarea Mierii isi propune ca, in lipsa unei strategii nationale, sa promoveze si sa sustina apicultura romaneasca. Ne dorim sa stimulam consumul de miere care astazi este de 600-700g/an, de 3-4 ori mai mic ca in alte tari europene. In acest context, in fiecare an, peste 70 % din productia de miere romaneasca pleaca la export. In acest an Sarbatoarea Mierii capata un rol mult mai important international prin gazduirea in premiera in Romania a conferintei BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa”, a spus Victor Mates, fondatorul companiei apicole Apidava.

Sarbatoarea Mierii 2019 este organizata de Consiliul Judetean Alba, prin Centrul de Cultura „Augustin Bena” Alba si Consiliul Local si Primaria Municipiului Blaj, in parteneriat cu compania Apidava si Asociatia „APIS Tarnave” Blaj.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE