Sarbatoarea Mierii – mii de crescatori de albine din Europa au participat la cel mai mare targ apicol din Romania

Facebook
Twitter

Municipiul Blaj a devenit, vineri, 22 martie 2019, capitala europeana a mierii gazduind Sarbatoarea Mierii, cel mai important targ apicol din Romania, la care sunt asteptati mii de apicultori din tara si din strainatate. Evenimentul se bucura de prezenta unor specialisti de marca de la nivel international invitati la conferinta internationala BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa, care este organizat in premiera in Romania.

Sarbatoarea Mierii a fost deschisa oficial, vineri, in cadrul unui briefing de presa la care au participat specialisti si reprezentanti ai unor institutii importante printre care domnul Alexandru Valentin Tachianu, secretar de stat in cadrul MADR, doamna Daciana Sarbu, europarlamentar si vicepresedintele Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din PE, domnul Ioan Dirzu, deputat si vicepresedinte al Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor. De asemenea la briefing au participat si invitati speciali din strainatate printre care il amintim pe domnul Etienne Bruneau – presedintele Comisiei de Stiinta si Tehnologia Produselor Apicole din cadrul APIMONDIA. Organizatorii au fost reprezentati de domnul Ion Dumitrel – presedintele Consiliului Judetean Alba, domnul Gheorghe Valentin Rotar – primarul municipiului Blaj, doamna Alina Varadi – coordonatorul Conferintei BeeCome (Casa BIO) si domnul Victor Mates – fondator Apidava.

„Blajul este in aceste zile capitala europeana a mierii si nu poate decat sa ne bucure importanta si amploarea pe care a castigat-o in timp Sarbatoarea Mierii. Cu multa munca si cu ajutorul apicultorilor din Alba acest targ a devenit cel mai important din Romania si unul dintre cele mai apreciate din Europa. Consiliul Judetean Alba este si va fi un partener serios al apicultorilor in incercarea acestora de a dezvolta apicultura din Romania si de a promova produsele apicole romanesti. Avem o traditie si un potential extraordinar in acest domeniu pe care trebuie sa le valorificam”, a declarat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba.

„Sarbatoarea Mierii este invitatia pe care v-o lanseaza in aceste zile Blajul. Acest eveniment este mai mult decat un targ apicol, este un parteneriat serios creat intre administratia locala, administratia judeteana, apicultori si specialisti pentru dezvoltarea apiculturii romanesti si pentru promovarea mierii de calitate. Multi spun ca in aceste zile Blajul este capitala europeana a mierii, noi spunem insa ca Blajul este de mult un punct important pe harta apiculturii din Europa dar si din lume”, a spus Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj.

„Romania este o tara cu importanta traditie apicola si, din fericire, este tot mai cunoscuta la nivel european ca un producator de miere de calitate. Sarbatoarea Mierii de la Blaj isi propune sa promoveze mierea si produsele apicole romanesti dar si sa gaseasca solutii la problemele apicultorilor. Ne dorim totodata sa educam consumatorul roman astfel incat sa inteleaga beneficiile consumului de miere, care in Romania este de 3-4 ori mai mic comparativ cu alte tari europene”, a spus Victor Mates, fondatorul companiei apicole Apidava.

Mii de apicultori din tara si din strainatate sunt asteptati, la sfarsitul acestei saptamani, la Blaj, in judetul Alba, la „Sarbatoarea Mierii”, cel mai mare targ apicol din Romania. Ajunsa in acest an la cea de-a XII- a editie, „Sarbatoarea Mierii” se va desfasura, in perioada 22 –  24 martie 2019, in Piata 1848 din centrul municipiului Blaj va reuni 150 de expozanti din tara si din strainatate, din circa 20 de tari precum Romania, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Franta, Croatia sau Grecia. Vizitatorii vor putea gasi la targ miere si produse apicole, dulciuri de casa realizate cu miere, produse cosmetice cu miere dar si utilaje si echipamente moderne folosite in apicultura. Nu va lipsi nici sectiunea dedicata mesterilor populari care vor expune obiecte traditionale. „Sarbatoarea Mierii” va cuprinde si evenimente culturale de la concerte in aer liber de muzica usoara si populara pana la dansuri si teatru pentru copii. Invitatul special va fi Anna Lesko care va sustine, sambata seara, un concert.

Targul gazduieste in premiera pentru Romania conferinta internationala BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa, care se va desfasura la Palatul Cultural din Blaj si va reuni specialisti de marca din opt tari.  Printre participanti se vor afla si 50 de reprezentanti ai celor mai importante companii ambalatoare de miere din Europa (din Polonia, Franta, Romania, Germania, Spania, Israel, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Italia, Grecia) pentru a discuta problemele si oportunitatile pietei internationale a mierii.

Sarbatoarea Mierii 2019 este organizata de Consiliul Judetean Alba, prin Centrul de Cultura „Augustin Bena” Alba si Consiliul Local si Primaria Municipiului Blaj, in parteneriat cu compania Apidava si Asociatia „APIS Tarnave” Blaj.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE