An dezastruos pentru apicultura. UE ia in calcul sa sprijine crescatorii de albine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea, vremea capricioasa din acest an reduce productia de miere la 60% – 70% din ceea ce s-ar fi obtinut intr-un an normal, cu valori de 25.000 – 27.000 tone, relateaza Euractiv.

Chiar daca Romania este unul din cei mai mari producatori de miere din Europa, in ceea ce priveste consumul, tara noastra se situeaza la coada clasamentului.

„A fost o iarna usoara, calda, care a dus la cresterea consumului de mancare si fiind temperaturi crescute albinele si-au inceput mai repede activitatea. Acest lucru a presupus niste eforturi si pentru apicultori de a le hrani suplimentar. Cu toate acestea, albinele nu au iesit chiar atat de dezvoltate din iarna pe cat ne-am fi asteptat. Culesul de rapita a fost compromis 50% pentru ca au fost ploi, vant si zile reci si nu s-a putut valorifica. Salcamul a fost cel care a asigurat o productie aproape de un an normal, intre 14 si 16 kilograme pe familia de albine. A urmat culesul de tei care in unele zone, mai ales in vestul tarii, a fost bun, undeva intre 8-10 kilograme de miere pe familie, dar a fost compromis in sud, inclusiv in zona Ciucurova din judetul Tulcea, care este cel mai mare masiv melifer silvic de tei din Europa. Si aceasta tot datorita schimbarilor de vreme”, a explicat Ioan Fetea pentru Agerpres.

Floarea-soarelui nu i-a ajutat pe apicultori

Fetea mai precizeaza ca floarea-soarelui, care anul trecut a salvat productia de miere nu i-a mai ajutat pe apicultori, din cauza duratei scurte, de 3-4 zile a perioadei de cules, care nu a fost suficienta pentru o valorificare corespunzatoare.

„Anul apicol s-a terminat foarte repede. Mai este acum doar un cules de intretinere, undeva la 30%-40% din teritoriu, dar e un cules foarte slab… In aceste conditii, productia de miere estimez ca se va situa intre 18.000-20.000 de tone, adica 60%-70% fata de un an bun cu circa 25.000-27.000 de tone”, a subliniat presedintele ACA.

Strainii prefera mierea romaneasca

La nivel international, mierea romaneasca se bucura de o popularitate tot mai mare iar in acest an exporturile au fost semnificative. Cresterea exporturilor este bine-venita pentru apicultori, avand in vedere ca anul trecut au fost nevoiti sa-si comercializeze mierea exclusiv pe piata interna.

Ce sprijin vor primi apicultorii de la UE

La nivelul UE, interesul pentru apicultura este tot mai mare iar europarlamentarii declara ca bugetul pentru programele apicole ar trebui sa creasca cu 50%. De asemenea, eurodeputatii militeaza si pentru crearea de scheme specifice pentru apicultori in politica agricola comuna post 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE