ANSVSA: primele focare de Pesta Porcina Africana au fost stinse

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La data de 13.08.2018, au fost stinse primele focare de pesta porcina africana (PPA), diagnosticate de la inceputul lunii ianuarie a acestui an, in patru gospodarii din comuna Micula, judetul Satu – Mare.

De la confirmarea acestor focare de PPA, autoritatile au intervenit prompt si au actionat, in conformitate cu procedurile prevazute de legislatie, pentru lichidarea focarelor si prevenirea raspandirii virusului.

Un rol important in inchiderea acestor focare l-au avut locuitorii din zona, crescatorii de animale, care au inteles sa sprijine autoritatile in aplicarea actiunilor necesare si vor avea, in continuare, un rol important, prin respectarea masurilor impuse, astfel incat boala sa fie tinuta sub control.

Actul oficial de stingere a bolii a fost semnat pe 13 august si inregistrat la primaria din comuna Micula si la DSVSA Satu-Mare.

Prin acest act se consemneaza ca in comuna respectiva nu mai exista animale bolnave,  sau animale tinute sub observatie clinica pentru PPA, in urma realizarii integrale a masurilor de profilaxie si combatere.

Absenta virusului bolii a fost demonstrata de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.780 de probe recoltate de la porcii din zona de protectie si din zona de supraveghere (pe o raza de 10 km).

In zonele cu risc major, din proximitatea padurii Noroieni au fost efectuate dezinfectii riguroase si a fost interzis accesul persoanelor in padure.

Pe aceasta cale, ANSVSA reia apelul catre cetateni de a sprijini autoritatile in aplicarea si respectarea masurilor necesare pentru a preveni raspandirea virusului PPA si pentru a limita efectele bolii, avand in vedere gravitatea acesteia si consecintele economice generate de evolutia acesteia.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar, DSVSA judeteana sau oricarei autoritati locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE